Humoorikad apsud, mis oleksid peaaegu rikkunud kuninganna Elizabethi pulmapäeva

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsess Elizabeth ja prints Philip oma pulmapäeval aastal 1947.
Printsess Elizabeth ja prints Philip oma pulmapäeval aastal 1947. Foto: Rights Managed/Illustrated London News Ltd/Mar

Mõned pruudid tõlgendavad pulmapäeval juhtunud apse halva endena. Kuninganna Elizabeth aga polnud üks neist pruutidest.

Vanity Fair kirjutab, et Elizabethi «midagi laenatut», milleks oli tema vanaema teemantidega tiaara, murdus pooleks vaid mõned tunnid enne seda, kui ta pidi 1947. aasta novembris altari ette astuma. Tulevane monarh aga jäi rahulikuks ja seda rahulikkust tuleb seda enam hinnata, et Elizabeth oli toona vaid 21-aastane, tema pulmas oli 2000 külalist, kellest kümme olid kuningad ja kuningannad. Tseremooniat kandis aga üle BBC kuuele kontinendile, mis jõudis 200 miljoni inimeseni. Ja kuna tegemist oli esimese Briti kuningliku pulmaga, mida maailmas üle kanti, oleks kindlasti Elizabethile andestatud kerge närvilisus.

Elizabethi tiaaral oli sümboolne ja isiklik tähendus - traditsiooniliselt võivad vaid abielunaised kanda kroone ning pulm on esimene sündmus, kus Elizabeth tiaarat kandis. See konkreetne tiaara kuulus vanaemale, kuninganna Maryle ning selles oli kasutatud teemante, mille kinkis omal ajal talle kuninganna Victoria aastal 1893 pulmakingiks.

Printsessi ema soovitas tiaara lihtsalt välja vahetada, kuid Elizabeth ei tahtnud sellest midagi kuulda ning kuninglik juveliir parandas kiirelt peaehte ära. Ning kuigi parandustöö oli üsna edukas, on siiski pulmapiltidelt seda näha - üks koht on ebasümmeetriline.

Tiaaraga jamad ei lõppenud - nimelt avastas Elizabeth, et tema antiikne pärlikee oli ununenud St Jamesi paleesse, seega pidi kohale tormama printsessi erasekretär. Sekretär rekvireeris päästeoperatsiooniks Norra kuninga auto, kuid kuna liiklus oli rahvahulkade tõttu pöörane, pidi ta ikkagi kasutama kand-ja-varvas meetodit, et ehe ära tuua.

Ülejäänud pidu möödus aga suuremate viperusteta ning on läinud ajalukku kui üks suursugusemaid kuninglikke pulmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles