Kas sina näed seda? Internetti hullutab järjekordne optiline illusioon

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Unusta kleit, unusta kõik muud optilised illusioonid, mis on interneti kaheks löönud. Redditi nälg heade silmapetete järele on toonud meieni järjekordse optilise ime.

Seekordne illusioon ei kanna eesmärki internetirahvast kaheks lüüa, vaid piisab, kui natuke pingutada. Kui sa lõõgastud ja pilti pingsalt jälgid, kaob see su silme all!

The Verge rääkis psühholoogiprofessor Derek Arnoldiga antud fenomenist ja sai teada, et värvid kaovad perifeersest nägemisväljast, kuna su aju lõpetab nende asjade jälgimise, mis ei muutu. Susana Martinez-Conde aga võrdles seda fenomeniga, et me ei tunne oma sokke, kui need jalas on - meie aju õpib pidevat stimuleerimist ignoreerima. See muidugi kehtib seni, kuni sa loed, et sa ei tunne sokke oma jalas ja seejärel on ainus, millele sa suudad mõelda, sokid sinu jalas.

Sarnaselt ilmub pilt tagasi su silme ette, kui sa silmi liigutad. Seetõttu on raske paljudel inimestel esimese korraga optilist illusiooni kogeda. Silmade liigutamine on instinkt ja me liigutame silmi niipea, kui tajume, et miski on meie silme ees muutunud. Aga kui sa instinktile vastu paned, leiad sa peagi end tühja ekraani jõllitamas. Seega, proovi järele - kas sina näed seda mittemidagit?

Foto: Kuvatõmmis Redditist
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles