Solvunud vanaema: minia peab lapse haigestumist minu süüks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bernd Friedel/PantherMedia/Scanpix

«Pea neljaseks saav lapselaps oli kaks nädalat meie juures, kuna ema-isa viibisid välislähetusel. Olen ise kodune, aega oli piisavalt – käisime küll metsas, teatris, ujumas, muidu mänguväljakutel jne. Laupäeval koju sõites oli lapse tervis korras, pühapäeval jäi ta palavikku,» kurdab vanaema Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas.

«Kas selle võisid põhjustada kodune mikrokliima ja vanematega kohtumine? Olen siiralt õnnetu. Andsin kaks nädalat endast parima osa ja nüüd on poja elukaaslane nii vihane, et Skype’is isegi ei räägi minuga ja süüdistab läbi poja mind. Minu hingerahu on täiesti kadunud ja sellele lisaks on veel mure lapse pärast.»

Vastab koolipsühholoog, Gordoni Perekooli koolitaja Vaike Kumari:

«Kallis vanaema! Teie halb enesetunne on mõistetav, sest tegite kõik, mida õigeks pidasite ja nüüd selline tagasiside. See, mida teile süüks pannakse, ei tulene mitte teist, vaid inimesest, kes teid süüdistab. (Milles te ikkagi süüdi olete?)

Tavaliselt ründame teisi, kui endal on halb olla. Mis on teie minial viga, seda ei oska öelda. Võib-olla kannatab armukadeduse all. Äkki lapselaps rääkis õhinal, kui tore tal oli ja ei näidanud sellist igatsust üles, kui ema oleks näha tahtnud.

Tegelikult on oluline see, kuidas saaksite teie ennast paremini tunda. Keegi ei saa meile (psüühiliselt) haiget teha, kui me seda ei lase. Teie minia ja poja tunded ning omavaheline suhe on nende kahe asi ja teie ei saa võtta vastutust nende heaolu eest.

Saan aru, et tahaksite, et minia oleks rahul nii teie kui teie pojaga igal hetkel ja alati. Tegelikult ei sõltu see teist. Nagu kogesite, võib pahandamiseks leida kõige absurdsemaid põhjusi, kui vaid tahta. Seega, olge endaga sõber ja otsige võimalusi oma halvast tundest ülesaamiseks. Abiks võiks olla Stephen R. Covey raamat «Väga efektiivse inimese 7 harjumust». Teie enesetunne ja meeleolu sõltub teie mõtetest ja mõtteid saab teadlikult kujundada. Jõudu rõõmsate ja positiivsete mõtete leidmiseks! 

Vastuseks teie küsimusele, et kas vanematega kohtumine võib lapse haigestumist soodustada, siis vastus on oletuslik. See võib nii olla, sest nii vanematest lahusolek kui ka rõõmus kohtumine on mõlemad stressitekitavad. Stress aga nõrgendab organismi ja soodustab haigestumist, kui haigustekitaja on liikvel. Seega võib olla mõjutav tegur.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles