Lugeja kirjutab: hea elu on võimalik ka ilma ostlemiseta!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gea Toomemägi.
Gea Toomemägi. Foto: Erakogu

Lugeja Gea Toomemägi kirjutab meile, et liigsest materiaalsest loobudes avaneb täiesti uus maailm: muutub mõtlemine, avardub silmavaade ning tekivad uued tunded. Selgemaks saab tema hinnangul seegi, kuidas leida vastuseid pealtnäha lihtsale küsimusele, mida me oma elust tahame.

Eelmisel aastal, oma sünnipäeval, otsustas minu elukaaslane viia läbi eksperimendi elada aasta aega endale midagi ostmata. Loomulikult ei kuulunud siia nimekirja toit ja hügieenitooted ning muu eluks vajalik. Põhirõhk oli riietel, jalanõudel ja muudel vidinatel, ilma milleta saab vabalt hakkama.

Enamikule naistest tundub puhas mõte sellest kauge utoopiana. Täiesti vastuvõtmatu. Kas pole mitte naised need, kes ei saa ilma ostlemiseta elada? Vaatasin kõrvalt, kuidas ta ei ostnud endale midagi, ja mõtlesin, et ka mina saan sellega hakkama. Ja saingi! Polnud üldse raske. Mõned erandid tuli siiski teha.

Positiivne oli see, et minu mõttemaailmas hakkasid juhtuma hoopis uued lood. Hakkasin nägema seda, millele varem polnud tähelepanu pööranud, ja tundma uusi tundeid. Järgides elukaaslasega samu põhimõtteid asjade ostmise suhtes, sain aru, et tegelikult on mul ju kõik olemas ja ma naudin hoopis rohkem seda, kui käin kohvikus või kinos või sõbrannal külas...

Mulle jõudis lõpuks kohale, et ma ei pea elama nii, nagu ühiskond minult seda ootab. Ja kas tegelikult keegi tahabki teiste loodud maailmas elada? Kui valida saaks (ja muuseas saab küll), siis ma arvan, et mitte.

Kui valida, kas osta järjekordne uus kleit, moekad teksad või minna kontserdile, siis missuguse valiku teeksid? Sinu vastust ma ei tea, aga ma võin öelda, mille mina valin – kontserdi. Teksad kannad ära ja kleidi heal juhul ka, aga mälestus kontserdist jääb igaveseks! Mõelda vaid, milline on nende lihtsate asjade vahe.

Selleks, et elada ilusat elu, tuleb vaadata enese hinge ja kuulata südant (võta selleks aega) ning küsida, mida ma tahan ja vajan ning mida ma ise selle saamiseks teha saan? Seda on lihtne öelda, kuid tõeliselt õnnega koos on need, kes astuvad ka järgmise sammu. Nad pingutavad alla andmata ja nii need unistused täituvadki.

Kui juba hingemaailmast juttu tuli, siis soovitan vaadata, kas seal on kõik korras. Kas oled positiivne või kaldud palju muretsema? Kas lööd kergesti käega, kui teele satub takistuskivi? Kas ütled mõtlematult parimale sõbrale halvasti? Aga mis tunne temal võis pärast olla? Kuidas oleks tema asemel olla?

Olles ise positiivne ja heatahtlik, on elu palju kergem nautida. Mõttejõud on võimsam kui arvata osatakse. Kui mõtled häid mõtteid, läheb harva teisiti, samas kui pidevas «mustas pilves» olles on tunne, nagu päike ei hakkaks enam kunagi paistma. Heast sünnib armastus, ilu, rõõm, sõbralikkus; halvast saab alguse kurbus, viha, depressioon, lisaks see muudab inimese vanaks, pahatahtlikuks ja kadedaks. Negatiivsus on nagu maailm ilma puhta õhuta.

Õnnelikuna tundmiseks pole vaja kuldketti kaela, suurt maja, ilusat autot, kõike palju ja rohkemgi veel. Hinge teeb rahulikuks hea mõte, naeratus näol ja õdus õhtu koos kallimaga - kõik see hea, mis toob esile su parimad küljed. Kaunima mõttemaailma boonusena näed ka ise ilusam välja.

Pakun lõpetuseks välja ühe lihtsa hea enesetunde retsepti. Vali välja üks päev, ole sõbralik ja positiivne kõigiga ning unusta kõik kehva maitsega mõtted. Lõpeta või püüa vähendada olulisel määral muretsemist ja naudi seda päeva! Lisaks lõpeta suhtlemine inimestega, kes sulle üldse ei meeldi. Vaata, mis juhtub. Kas maailm on ilma roosade prillidetagi roosa? Vean kihla, et see juhtub. Elu ongi väga ilus, oluline on, et igaüks sellest aru saaks ja seda mõistaks. Positiivsus on nakkav!

* * *

Kirjuta ja võida auhindu! Hea lugeja, kui Sul on mõnel olulisel teemal mõtteid, mida soovid teistega jagada, või on jutustada oma huvitav lugu, siis ootame neid aadressil naine@postimees.ee. Kirjutajaid premeerime erinevate iluauhindadega. Gea saab Avon Naturals sarja kaks-ühes puhastaja ja toniseerija kummeli ning mooniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles