Uuring: pastasöömine võib aidata kaalu kaotada

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kui sa armastad üle kõige maailmas pastat, kuid ei julge seda süüa, sest oled ära hirmutatud lugudest, kuidas see su vöökohta paisutab, on nüüd käes su õnnepäev.

Ajakirjas BMJ Open avaldatud uuringust selgub, et pasta võib isegi aidata sul kaalu kaotada. St Michaeli haigla uurijad Kanadas, Torontos korraldasid 2500 inimese peal katse ja jälgisid, kuidas mõjutab madala glükeemilise indeksiga menüüsse pasta lisamine inimese kehakaalu. Katses osalejad sõid just pastat teiste süsivesikute asemel.

Erinevalt teistest rafineerinud süsivesikutest (valge sai, koogid jms) on pasta madala glükeemilise indeksiga (GI), mis tähendab, et see ei imendub aeglasemalt ning ei põhjusta nii suurt veresuhkrutaseme kõikumist. Teised madala GI-ga toidud on täisteraleib, kaer, õunad, aprikoosid, apelsinid, jogurt, piim, kuivatatud oad ja läätsed.

«Uuringus leidsime, et pasta ei panusta kaalutõusu ega suurenda keharasva protsenti,» ütles uuringu autor John Sievenpiper, kes on St Michaeli toitumisteadlane. «Tegelikult näitasid tulemused isegi väikest kaalualanemist. Nii et võib-olla võib pasta olla osaks tervislikust madala GI-ga dieedist.»

Aga enne, kui pastahunnik ette tõsta, tasub meeles pidada, et uuringusse ei kuulunud pastakastmed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles