Põhjus, miks naiste riietusel nii harva taskud on

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/Scanpix

Iga naine teab seda piina – meie riietusel on nõnda harva taskud ja kui need ongi külge õmmeldud, on need sageli liiga väiksed, et sinna vajaminevad asjad ära mahutada. Miks see nii on?

George Takei Presents selgitab, et võitlus taskuvõrdsuse nimel ulatub juba sajandite taha. Oli aeg, kui kellelgi polnud taskuid ning asju kanti kaasas väikestes kotikestes, mis olid peidetud riietuse alla.

Meesteriietuses aga võeti taskud kasutusele juba 400 aastat tagasi, naisteriietusse see trend aga kahjuks ei jõudnud. Kui naisteriided 19. sajandil kitsamaks ja keha ligi hoidvamaks muutusid, sunniti naised jätkuvalt kasutama kotikesi.

Esimene disainer, kes õmbles naiste jakkidele taskud, oli Coco Chanel aastal 1920 ja 1970ndatel pöördus naistemoodki suurte taskutega pükste poole.

Tänapäeval on aga kahjuks jätkuvalt naisterõivad harva nii funktsionaalsed kui on meeste omad. Miks ei ole toimunud progress? Paljud arvavad, et taskuküsimus on lihtsalt trend, millele ei peaks eriti tähelepanu pöörama, teised aga arvavad, et juured peituvad moetööstuses lokkavas seksismis ja vales soopoliitikas. «Kui me töötame, ei kanna me käekotte kaasas,» ütleb Salvitude’i tegevjuht Camilla Olsen. «Taskut nõuda on mõistlik!»

Olsen ja teised, kes usuvad, et moetööstust juhtivad mehed lihtsalt ignoreerivad naiste vajadusi. 1954. aastal ütles Christian Dior: «Meestel on taskud, et neis asju hoida, naistel on need vaid dekoratsiooniks.»

Taskud tekitavad kühme, mida peetakse ebaatraktiivseks, kuna disainerid eelistavad täiuslikku figuuri. Ning kui taskud ongi, on nad vaid disaini eesmärkidel, mitte pole funktsionaalsed.

Naised on nõudnud taskuid juba alates 19. sajandist ning miski pole muutunud. Paljud naised on ka praegu häält tõstnud ning nutitelefoni suurenemisega seoses esitanud moeloojatele väljakutse: tahame taskuid!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles