Kes on seksitreener ja kuidas tema töö välja näeb?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Seksitreener ei ole inimene, kes seisab voodi kõrval ja linade vahel hullavale paarikesele käsklusi jagab. Mis ta täpselt teeb, sõltub juba lähemalt treenerist endast – on ka neid, kes koju appi tulevad, aga enamasti antakse juhtnööre nõustamiskabinetis.

Women’s Health rääkis erinevate seksitreeneritega, et nende töö sisu avalikkusele lähemalt tutvustada. Dr Patti Britton on sertifitseeritud kliiniline seksuoloog ja seksuaalõpetaja. Tema töö tähendab rääkimist, aga päris teraapiaga seda samuti võrrelda ei saa. Seksitreenerina aitab dr Britton klientidel aru saada, kuidas nad saavad oma seksuaalelu parandada ja erootilisi tõkkeid ületada.

Annette Gates on samuti seksitreener, aga ka somaatiline seksiõpetaja, hüpnoterapeut ja suhtenõustaja. «Suuremal osal inimestest on mingi raskus seoses oma seksuaalsusega ja nad vajavad abi, et sellest jagu saada,» selgitab ta. Gates pakub inimestele turvalist kohta, kus nad saavad ilma häbita rääkida kõigest, mis neil seoses seksiga hingel on – fantaasiatest, traumeerivatest kogemustest, ebakindlustest ja hirmudest. Kliendi jutu põhjal koostab ta nii-öelda raviplaani järk-järguliseks praktiliseks rakendamiseks.

Kuidas seksi treenitakse?

Gates aitab oma klientidel mõelda, mida nad seksuaalselt tahavad ja koos tehakse plaan selle saavutamiseks. Esialgu saadakse tema kontoris kokku ja arutatakse asi läbi. Seejärel koostab treener tegevusplaani ja saadab kliendi ülesannetega koju. Suur osa neist ülesannetest on hingamisharjutused (lõõgastumiseks) ja kontrollitud genitaalide puudutamine (et inimene õpiks oma keha tundma ja saaks aru, mis teda erutab).

Näiteks töötas Gates naisega, kes oli 20 aastat abielus olnud, aga ei olnud kunagi orgasmi saanud. Seksitreener uuris, kuidas ja millega on naine ennast rahuldada proovinud jne. Siis õpetas ta naisele, kuidas oma erutuse tsüklit jälgida ning tutvustas meetodeid, kuidas lõõgastuda. Naine tegi kodus harjutusi, õppis oma keha paremini tundma ja seejärel sai ta juhtnööre, kuidas koos partneriga oma vajadusi rahuldada.

Klient peab olema teadlik

Seksitreener ei ole sama mis seksuaalterapeut – terapeut läheneb seksiga seotud probleemidele psühholoogilisest perspektiivist. Kui seksitreeneritele ei kehti mingeid kutsestandardeid, siis seksuaalterapeudiga on teine lugu. Ta peab kinni eetikakoodeksist ning tal on ette näidata vastav haridus ja litsents. Seetõttu tasub teada, kelle poole mis murega pöördutakse.

Seksitreeneriks võib nimetada end igaüks ja kuigi näiteks Britton ja Gates on ka vastava hariduse omandanud, siis võib klient sattuda ka sellise treeneri jutule, kes inimseksuaalsusest tegelikult palju ei tea. Kuna seksitreener ei ole terapeut, on tema lähenemine praktiline. Programmi suhtes tuleb olla kriitiline, kui treener hakkab nõu andma vaimsete probleemide või suhete kohta. Tema töö on rohkem klienti toetada, jälgida ja juhtida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles