Mida mahetoit õigupoolest tähendab?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia/Scanpix

Mahe- ehk ökoloogiline (bioloogiline, looduslik) põllumajandus levib kiirelt kogu maailmas. Kuna tahaksime süüa värsket ja ilma liigsete kemikaalideta kasvatatud toitu, siis võttis toiduklubi «Toiduga sõbraks» toitumisnõustajate tiim selle teema luubi alla.

Tarbijauuringute põhjal on peamiseks mahetoidu eelistamise põhjuseks tervis, maitse ja tootmisviis ning keskkonnasõbralikkus. 

Olulisim mahetaimekasvatuses ongi vast see, et ei kasutata sünteetilisi mineraalväetisi ega taimekaitsevahendeid – muld hoitakse viljakana külvikorrast külvikorrani, kohalike orgaaniliste väetistega (sõnnik, haljasväetis, kompost jms). Taimekahjurite levikut tõkestatakse eelkõige külvikorras botaaniliselt erinevate kultuuride kasvatamisega – sh segaviljelusega. Samuti kasutatakse looduslikke taimekaitsevahendeid, millest ei jää taimedesse kahjulikke jääke. See tähendab, et sinu keha saab kvaliteetseid toitaineid ning mitte lisaaineid, mis võiksid olla kahjulike kõrvalmõjudega.

Kui tavatoidu töötlemisel võib kasutada sadu lisaaineid, mille hulgas on palju sünteetilisi lisaaineid, siis mahetöötlemisel on toidus lubatud kasutada vaid piiratud arv, valdavalt loodusliku päritoluga lisaaineid. Mahetootmises on keelatud sünteetilised värvained, suhkruasendajad ning maitse- ja lõhnatugevajad.

Tavatoidus leitavate nitraatide liigne tarbimine võib tekitada methemoglobineemiat (hapnikunälgus veres) ja vähkkasvajaid. Sünteetilised värvaineid aga lisatakse toitudesse, et parandada nende välimust ja muuta söödav isuäratavamaks. Need võivad tekitada allergiat, peavalu, hüperaktiivsust, õpi- ja keskendumisraskusi või põhjustada soolestikuprobleeme.

Sünteetiliste magusainete tarbimist on uuringutes seostatud peavaludega, söögiisu tõusuga, vähi tekkega jm. Tava toidutoodetes (liha- ja vorstitooted, puljongikuubikud jms) kasutatakse ka maitse- ja lõhnatugevdajaid (glutamaate). Paljud uuringud seostavad glutamaate kahjuliku mõjuga närvi- ja hormonaalsüsteemile ning südametööle. Need võivad soodustada diabeeti, söögiisu tõusu, ülekaalulisuse kujunemist jm.

Maheloomakasvatus on tasakaalus taimekasvatusega, sest loomasööt tuleb reeglina oma tootmisest ning loomadelt saadav sõnnik läheb põllule väetiseks. Maheloomakasvatuses on tähtis loomade heaolu: loomad peavad saama rahuldada kõiki oma loomuomaseid vajadusi, viibida õues, süüa mahesööta, ei kasutata kasvuregulaatoreid ega antibiootikume, keskmes on kvaliteetne ning pikaajaline toodang õnnelikelt loomadelt.

Nii mahepõllumajanduslikule tootmisele kui ka töötlemisele on Euroopa Liidu määrustega kehtestatud kindlad reeglid, mille täitmist kontrollivad põhjalikult järelevalveasutused. Hinnatakse: 1) toiteväärtust; 2) taimekaitsevahendite jääkide sisaldust; 3) nitraatide sisaldust; 4) kunstlike lisaainete sisaldust jne.

Kas valid mahetoidu või mitte, on sinu isikliku eelistuse ja võimaluste küsimus. Meie soovitame aga igal juhul alati lugeda toidukaupade silte ning uurida, kust need pärinevad ning kuidas neid on kasvatatud või töödeldud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles