Reform Lätis saadab lapsed kuueaastaselt koolipinki

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolivorm tuleb Lätis varsti selga panna juba kuueaastastel.
Koolivorm tuleb Lätis varsti selga panna juba kuueaastastel. Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kui praegu peavad nii Eesti kui Läti lapsed minema kooli seitsmeaastaselt, siis 2019. aastast vahetavad lõunanaabrid senise nõukogude ajast pärit koolimudeli lääneliku vastu välja.

Koolireform algab lõunanaabrite juures  1. septembril 2019, kirjutab TVnet. Läti haridusministri  Kārlis Šadurskise sõnul saavutati kompromiss – kuueaastased võivad 1. klassis õppimist alustada nii koolis kui ka lasteaias, kuid loobuti väljapakutud üleminekuajast.

Läti haridusministeeriumi kantsler Līga Lejiņa selgitas, et koolieelse õppe programmi järgitakse juba 300 lasteaias. 1. klassi avavad lasetaiad peavad selleks taotlema litsentsi ja neid akrediteeritakse kahe aasta jooksul.

Koolieelse hariduse osaks saab ettevalmistus- ehk nullklass, mis on mõeldud viieaastastele. Esimesse klassi peavad minema need lapsed, kes on saanud 1. septembriks kuueaastaseks. Kui lapse sünnipäev jääb ajavahemikku 1.  september kuni 31. detsember, võivad vanemad lapse koolitee alguse lükata edasi järgmisse õppeaastasse.

Mõjuvatel põhjustel, näiteks arsti või psühholoogi soovitusel võib laps õppida nullklassis veel ühe lisa-aasta ning minna 1. klassi seitsmeaastasena.

Koolireformi tulemusel vähendatakse praegu lasteaia kahele aastale jaotatud kooliks ette valmistamise aega ühele, põhihariduse saamiseks on ka edaspidi vaja lõpetada 9 klassi.

Esimese klassi lastele pakutakse pärast tundide lõppu võimalust veeta organiseeritult vaba aega.

Lasteaialastel, kes alustavad kooliks ettevalmistamist 2018/2019. õppeaastal, jätkub see ka 2019/2020. õppeaastal. Lasteaia viimasel aastal hakkavad nad õppima üleminekuprogrammi järgi, et  nad oleksid 4. klassiks samal tasemel kui lapsed, kes läksid kuueaastaselt kooli 2019/2020.

Kõikides klassides viiakse õppekava muudatused sisse 2021/2022. õppeaastal.

Lõunanaabrite haridusministeeriumi hinnangul räägib varasema kooliea kasuks asjaolu, et keskkooli alguses on vanematel õpilastel kadunud motivatsioon õppida, psühholoogiliselt ei sobi neile tavakooli õppeprotsess ning neil on muud prioriteedid.

Algselt plaanis Läti haridusministeerium saata lapsed kooli juba 2018/2019. õppeaastast. Sarnase ettepaneku tegi Läti haridusministeerium 2016. aastal, kuid toona ei leidnud see toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles