Kuidas 20-aastane kuninganna Victoria muutis alatiseks kuninglikke pulmi

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Victoria oma pulmapäeval
Kuninganna Victoria oma pulmapäeval Foto: akg/North Wind Picture Archives/akg/North Wind Picture Archives

180 aastat tagasi lõi toona vaid 20-aastane kuninganna Victoria oma pulmapäeval tõeliselt laineid ning just tänu temale on valge pruutkleit tänaseni vaat et kohustuslik.

Kuninganna Victoria ei kandnud valget traditsioonilisel põhjusel, et see sümboliseeris süütust, vaid seetõttu, et just valge värv tõi esile peene pitsmustri, kirjutab Vanity Fair. Ning kuna kuninganna mõistis, et see on tema tähtpäev, nõudis ta, et mitte keegi teine ei tohi pulmas valget kanda – peale pruutneitsite. Selle hetkeni olid pruudid tavaliselt pulmas kandnud värvilisi kleite, et saaksid neid teistel tähtpäevadel taaskanda. Ning kui üldse valget kantigi, siis oli see märgiks perekonna jõukusest.

Kuigi pulmast ei tehtud pilte (fotograafia oli üsna lapsekingades), taaslavastasid Victoria ja prints Albert oma pulma hilisemate fotode jaoks 14 aastat hiljem. Victoria tegi pulmas ka teadliku otsuse mitte rõhutada oma kuningannaseisust, vaid loobus aksessuaaridest ning «andis» end abikaasale, lubades teda teenida. Victoria lasi end ka valges matta, kandes oma pruudiloori.

Victoria humoorikas pulmaremark

Kuninganna tahtis lihtsat pulma, kuid toetus korralduse osas palju toonasele peaministrile lord Melbourne’ile, kes oli talle olnud isa eest. Melbourne’il õnnestus avalikkuse ees häbelikku Victoriat veenda sõitma kuldses kaarikus, mille peale Victoria oli ohanud: «Kõik tehakse kuningatele ja kuningannadele nii keeruliseks.»

Pruudi peakaunistus

Victoria ei kandnud krooni, vaid lihtsat lillepärga, milles apelsiniõied ja mürt. Mürti kasutatakse kuninglikes pulmades senini. Aksessuaarideks olid Türgi teemantkõrvarõngad, Albertilt saadud safiirpross ja valged satiinkingad.

Kuninganna oli hädas fännidega

Isegi Charles Dickens nakatus pulmapalavikku ning nimetas end kuninganna fänniks ja suisa jälitajaks. Vähemkuulsate jälitajatega oli Victoria aga suisa hädas – talle saadeti kirju, milles nõuti, et ta jätaks Alberti maha ja abielluks hoopis kirjasaatjatega.

Tort

Hiiglaslik pulmatort kaalus 136 kilo, oli ligi 2,7-meetrise diameetriga ning kaunistuseks oli pruutpaari kujuke kandmas antiik-Kreeka rõivastust, lisaks pärjaga sobivad apelsiniõied ja mürt.

Vastuvõtt

Vastuvõtuks vahetas kuninganna oma kleidi valge kleidi ja tanu vastu. Pärast rohket kummardamist, käesurumist ja üleüldisi õnnesoove lahkus kuninganna vastuvõtult kell neli pärastlõunal ning võttis ette kolmetunnise kaarikusõidu Windsori lossi. Seda peeti väga maitsetuks käitumiseks.

Pulmaöö

«Mul pole kunagi olnud sellist õhtut!» meenutas Victoria. «Mu kalleim Albert istus mu kõrval järil ning tema armastus tekitas minus taevalikke armutundeid ja õnne, mida ma polnud kunagi lootnud, et saan tundma. Ta haaras mind oma käte vahele ja me suudlesime teineteist aina ja aina! Tema ilu ja õrnus – oh, ma olen nii tänulik, et mul on selline abikaasa! Oh! See oli mu elu õnnelikem päev!»

Pulmareis

Kuigi Victoria lubas Albertit teenida, sõitis ta kohe üle Alberti soovist sõita kaheks nädalaks puhkusele, öeldes, et kaks päeva monarhikohustest eemal on juba piisav. Nad veetsid need kaks päeva Windsori lossis, kus sel kevadel laulatatakse Meghan ja Harry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles