Õige pulmatordi valik jahmatab detailirohkusega

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Angeelika Kang

Pulmatort on pulmas enamasti üks olulisemaid ja sümboolsemaid hetki. Angeelika Kang-Osula ja Supertort peakondiiter Olga Danilova jagavad näpunäiteid, mida pulmatordi valikul silmas pidada.

Hakates mõtlema pulmatordile, tuleks esmalt enda jaoks otsustada, kui oluline roll on teie pulmapeol tordil. Kui pulmatort on pulmas siiski tähtsal kohal, tuleks tordimeistri otsimistega alustada võimalikult varakult. «Kuus kuud ei ole sugugi liiga vara kontakteeruda, kui pidu on suvel,» kinnitab Danilova.

Ilmselt paljud pulmi korraldavad paarid ei tea, et pulmatorti tellides võiks teha tegijaga ka lepingu. «Soovitan sõlmida lepingu, kus on kirjas tordi sisu, kohaletoimetamise detailid, kujundus,» kinnitab Danilova.

• Tea enda eelarvet

• Tutvu seniste töödega

• Küsi hinnapakkumist mitmelt tegijalt

• Telli väike proovitort

• Sõlmi leping

Eestlaste lemmikud

Eestlaste lemmiktort läbi aegade on Angeelika Kangi sõnul kohupiima ja värskete marjadega. «Viimase aja trendiks on saanud nn naked cake, kus biskviidikihid on kenasti näha, kaetud õhkõrna kohupiima-toorjuustu kihiga ning kaunistatud rohkelt värskete marjade ja söödavate lilleõitega.»

Supertordis on olnud suvehitiks Fraisier – klassikalise Prantsuse retsepti järgi tehtud tort pistaatsia keedukreemi ja värskete maasikatega. Danilova räägib, et kord on täidetud ka tellimust, kus klient tellis ühele tordile mitu erinevat sisu. Ühe korruse sees võib olla šokolaadi-kirsi täidis, teises kohupiim marjadega.

Proovida, proovida, proovida

Angeelika Kang soovitab alati kliendil tellida väike proovitort, et saada aimu maitsest ja välimusest. Tema kogemusel on vaid mõnel üksikul korral juhtunud, et klient ei ela Eestis ning eelnevalt maitsmata pulmatordi tellinud.

Mida kõrgem, seda uhkem?

Kõrgustesse pürgiv korrustort on pea iga pruutpaari unistus. Kangi sõnul oleks turvalisim kindlasti rohke biskviidi ja võikreemiga tort, mis püsib hästi koos ja kannatab transporti. «Et saada head maitset, siis soovitame pigem õhukest biskviiti ja rohkelt täidist,» lausub Kang. Kahjuks sisaldab ekstravagantsus teatud riske: «Suurim oht on õhuliste mousse’i laadsete korrustortide puhul soojus ja transport, neid me klientidel tellida ei soovita. On ka juhtunud, et kohapeal puudub võimalus torti külmikus hoida. Sel juhul viime tordi kohale serveerimise ajaks.»

Danilova lisab, et ka mitmed kogenud teenindajad on sattunud segadusse korrustorte nähes, sest nad ei oska neid lõigata ega serveerida. «Kõrgete tortide miinusteks on lisaks see, et kõik täidised sinna ei sobi. Kindlasti peab taoliste tortide transpordiks olema külmikauto, seda eriti suvel,» paneb ta südamele.

Uus mood ei pruugi olla hea valik

Supertordi peakondiiter selgitab, et tänavu väga populaarne lahendus, kus mitmekordsel alusel serveeritakse üks suurem tort ja ülejäänud hoopis minikoogikestena, ei sobi, kui teil ei ole eraldi ruumi, kus seda serveeritakse. «Pidulikult väljatoomist selline asi ei kannata. Kord pidimegi viimasel hetkel tordi suurust muutma, sest saime teada, et nõrk alus plaanitakse külaliste ette viia ratastega laual. See oleks kõik maha kukkunud,» räägib Danilova.

Pulmatorti tellides peaks küsima nõu tegijalt, kes oskab soovitada pulma toimumiskohale ja pruutpaari vajadustele sobivat lahendust. Tähelepanu tuleks pöörata detailidele, et tort jõuaks ohutult peokohta ning maitseks ootuspäraselt.

Artikkel ilmus Postimehe lisas Pulmad nr 1, kevad 2018.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles