Korralik valgustus- ja helitehnika on pulmas asendamatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

On vast ütlematagi selge, et pulmi korraldatakse kord elus ning kõik peab olema ideaalne. Lisaks muudele detailidele tuleks kindlasti rõhku panna kvaliteetsele heli- ja valgustehnikale, mis tegelikkuses moodustab pulmapeost väga kaaluka osa. Aastatepikkune kogemus on näidanud, et sageli komistavad pruutpaarid just ühtede ja samade kitsaskohtade otsa.

Kõige tähtsam, mida suurürituse valgustamisel meeles pidada, on see, et võimalusel tuleks hoiduda tavavalgustuse (ehk laevalgustuse) kasutamisest. Eestis on mitmeid kohti, muuhulgas mõisad, kus valgustid seintel ja lühtrid laes näevad väga kenad välja. Päeval paistab päike, mis kiikab ka peosaali ning tekib mõnus tunne. Õhtul, kui päike on loojunud, on naturaalset valgust vähe, tekib kontoriruumi efekt. Valgust on kas liialt palju või on see hoopis puudulik. Laevalgustus on tavaliselt ka ühe tooniga, selle tugevust ei saa muuta mahedamaks. Seetõttu tuleks lisaks lühtritele kaaluda kvaliteetsete LED-valgustite renti, mis tekitab õhtuhämaruses mõnusama keskkonna. Nii jäävad ka fotod elavamad ja värvikirevamad. LED-valgustid saavad elama panna ka valged kangad, mida pulmades tihti dekoratsioonina kasutatakse.

Populaarsed valgustid, mida tarvitatakse peaaegu igal peol, on nn LED-torud. Need on eri pikkustega valgustid, mis asetatakse seina äärde maha ning nende valgusvihk liigub mööda seina üles nii palju, kui saab. Nende LED-torude valmistajaid on väga palju ja pulmade korraldamisel ei tasu konkreetset tootjat taga ajada, kuid jälgima peaks, et tehnika, mis tuuakse, poleks räsitud väljanägemisega. Korduvalt olen näinud, et teenuseosutaja sellele tähelepanu ei pööra ning seina ääres, kus näiteks pruutpaar külalisi tervitab, seisab all maas mustas toonis, värvikahjustustega ja mõne vilkuva pirniga LED-valgusti.

Esimese hooga ei pane piltidel seda tähelegi, aga kui pulmaalbumit tihti sirvida, siis jääb see lõpuks silma.

Küünipulmades on valgustus erakordselt oluline

Üldjuhul küünides tavavalgustust peaaegu et ei ole, mistõttu kasutatakse seal sageli valguskette. Need näevad kindlasti kaunid välja, kuid ka sellise pulma puhul annavad LED-torud kena efekti. Küünipulmad on üha populaarsemad ja võin julgelt väita, et küünid annab lihtsamate vahenditega veelgi omapärasemaks muuta. Tuleb vaid asjatundjatelt küsida, lõpptulemus võib olla esialgsest ettekujutusest hoopis võimsam ja mõnusam. Kõike ei pea pulmade korraldamisel ise teadma ja organiseerima.

Bändi viimane sett ei lõpeta pidu

Pruutpaarid peaksid alati mõtlema sellele, mis saab siis, kui bänd oma viimase seti lõpetab. Oluline on tähelepanu pöörata helitehnikale, sest viimase kümne aasta jooksul ei ole ma kordagi näinud pulma, kus pärast bändi viimast nooti, kui trummipulgad kukuvad, hakkaksid külalised väljapääsu otsima.

Täna on õnneks Eestis bändidel valdavalt oma helitehnika olemas, millega saab igal pool hakkama. Asjalikematel bändidel isegi oma helimees, mis teeb pulma pidamise veelgi lihtsamaks. Kui on soov teha pärast bändi veel ka diskot (üldjuhul nii on), siis tasuks bändiga kindlasti eelnevalt kokku leppida nende tehnika rendi osas. Võib juhtuda, et bänd keeldub, kuna järgmisel õhtul ootab ees uus esinemine, kuid küsida tasub ikka. Kui aga bänd ei ole nõus oma tehnikat rentima, siis tasuks kindlasti kaaluda mõnelt ettevõttelt terve paketi rentimist. Nii saab heli- ja valgustehnika ühekorraga bändile, DJ-le ja pulmaisale, valgust jagub tantsuplatsile ja dekoratsioonidekski. Terve paketi tellimise kasuks räägib seegi, et üleliigne kolistamine jääb ära.

Kui lasta bändil tulla oma heli- ja valgustehnikaga, siis neid vidinaid on tõepoolest palju. Pärast viimast setti tahab bänd oma tehnika kokku panna ning koju sõita, siis on suurem osa tantsuplatsist erinevaid kotte ja kaste täis. DJ ootab samuti, et saaks nüüd mõnusalt mängima hakata, kuid bänd paneb rahulikult asju kokku. Võib juhtuda, et kui bänd ei pea oma tehnikavaramut kaasa võtma, tulevad nad ka honoraris pisut rohkem vastu.

Häid tegijaid napib

Asjalikke teenusepakkujaid on selles valdkonnas paraku vähe. Õnneks on ka pulmad niisugused sündmused, kus valgus ei pea muusika rütmis tantsima, mis teeb valgustite ülesseadmise lihtsamaks. Kui tahta sündmust muuta eriliselt muinasjutuliseks, siis heli- ja valgustehnikat rentivad ettevõtted saavad pakkuda ka helimehe- ja valgustehnikuteenust. Neid kahte võrrelda on küll keeruline, kuid suurem tähtsus on ikka helimehel. Seda just siis, kui bänd ise oma tegijat kaasa ei võta. Helimees on üldjuhul ka see isik, kes kogu tehnikapargi ise üles seab ja hoolitseb selle eest, et ka taustamuusika oleks olemas.

Foto: Pixabay

Soovitused, ilma milleta ei saa

•  Mõtle läbi, mis saab siis, kui bänd lõpetab viimase seti – kuidas pidu jätkub, kelle tehnikaga ja kui pikalt üldse tantsupõrandat kulutada.

• Võimalusel tuleks leida eelarves lisarida valgustehnika rendi tarbeks. Mõisapulmades tuleks tõsiselt kaaluda LED-valgustite kasutamist. Alati võib paluda ka mõnd valgustit kaasa, et neid peokohas testida, siis on kohe selge, mida võiks vaja minna.

• Heli- ja valgustehnikat rentides peavad need olema heas korras ja viisaka välimusega. Bändid hoolitsevad oma tehnika eest hästi, kuid rendifirmade toodang on pidevas liikumises ning kahjustused kiired tekkima.

•  Võimalusel kaasa organiseerimisse pulmakorraldaja, kes suudab need detailid kokku viia. Sealhulgas on oluline eristada pulmakorraldajat ja dekoreerijat, kahjuks aetakse neid kahte üpris tihti segamini.                

Artikkel ilmus Postimehe lisas Pulmad nr 1, kevad 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles