Kiirreageerija, Hunt Kriimsilm ja parim sõbranna: kes on pulmakorraldaja?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikud sõidavad Vihula asemel Lihulasse, videograaf jääb eelmisel õhtul haigeks, catering satub ajahätta või unustab veinid lattu - pulmakorraldajad peavad sellega naeratades hakkama saama.
Muusikud sõidavad Vihula asemel Lihulasse, videograaf jääb eelmisel õhtul haigeks, catering satub ajahätta või unustab veinid lattu - pulmakorraldajad peavad sellega naeratades hakkama saama. Foto: Pulmakorraldaja.ee

Oli päikeseline juulikuu pärastlõuna ning Tallinna vanalinna eraplatvorm pruutpaari saabumiseks valmis – külalised kogunesid, kõik oli imekaunis. Äkitselt saabus suur kaubik ja maha hakati laadima mööblit, sööke jms. Selgus, et samale kellaajale on ekslikult broneeritud ka teine üritus. Säilitasime külma närvi ja oma parimaid läbirääkimisoskusi kasutades jõudsime kokkuleppele, leides teisele üritusele alternatiivkoha. Kaubiku saime sissepääsu eest liikuma vaid loetud minutid enne pruutpaari saabumist! Pruutpaar ise ei tea sellest juhtumist tänaseni.

Sellised on olukorrad, mille eest pulmakorraldajad pruutpaari igati kaitsta püüavad, et nende mälestus oma päevast jääks vaid ülivõrdes positiivne. Pulmakorraldaja elukutse on ümbritsetud võrratu ilu, rõõmu ja armastusega, samal ajal on see väga vastutusrikas, täis ootamatusi ja närvikõdi.

Kogu korralduse ja pulmapäeva juures on pulmakorraldajal aga hunnikus erinevaid rolle.

Parim sõbranna

«Musternäide sellest, kuidas peaaegu võõrastest inimestest saavad teineteist jäägitult usaldavad partnerid, kellega oleme jaganud ka neid hetki ja detaile, mis kuulusid ja kuuluvad ainult meile!», kirjutas pruutpaar pulmakorraldajale pärast oma peopäeva. Nii võiksid tunda kõik vastabiellunud, kes on kasutanud professionaalset abi.

Pulmakorraldajal on alati aega sind kuulata. Südaõine kõne, kus noorpaar on lauaplaani tõttu lootusetult tülli pööranud ja pruut meeleheitel helistab, ei ole pulmakorraldajale võõras. Stoilist rahu säilitades soovitab ta avada veini, küünlad süüdata ning aeg maha võtta. Lauaplaan saab valmis ja imekaunis pulm peetud!

Me õpime oma pruuti-peiut võimalikult hästi tundma, et anda siirast nõu, surumata peale oma arvamust, julgustades ja suunates. Nii saatis välismaal elav noorpaar meid enda eest proovimaitsmisele, kus me kogu menüüle hindeid andsime ja nagu Jaapani turistid iga ampsu kirglikult jäädvustasime.

Kontrollifriik

Pulmakorraldaja tahab olla sinuga kaasas ja kaasatud, et omada kõigest ülevaadet ning aidata sind igal sammul, nii ka pulmapäeval. Professionaalsel organiseerijal on olemas plaan A ja B ning igaks juhuks ka C. Ta kontrollib, et kõik teaksid, kus, millal ja mida nad tegema peavad. Kui keegi ei ole oma ülesannete kõrgusel, käärib pulmakorraldaja käised ja teeb, mis tema võimuses. Ta on pulmapäeva hommikul kõige esimesena kohal, et iga laud, tool ja lilleõis saaks just nii, nagu on paari soov olnud ning ta lahkub alles siis, kui bänd on viimase loo mänginud ning õhtujuht ukse enda järel sulgenud. Hommikul on korraldaja esimene (ja viimane), kes vaatab, et asjad saaks pulmapeost jäetud sellisena, nagu need olid eelnevalt. Oleme järgmisel hommikul muuhulgas eemaldanud peosaali põrandalt roosi kroonlehe plekke või muinsuskaitsealuse maja seinalt ülemeelikuks läinud külalise tekitatud küünlarasva jälgi, et pruutpaar pääseks sellega kaasnevast kopsakast trahvist.

Hunt Kriimsilm

Pulmakorraldaja peab oskama natuke kõike, on mitmekülgselt haritud ja ei kohku millegi ees. Ta täiendab end sommeljeede koolitusel, kalligraafiakursusel, fotograafiatöötoas. Seda kõike selleks, et anda oskuslikku nõu ja ootamatutes olukordades abiks olla.

Oleme aastatega pulmades saanud proovida mitmeid ameteid. Enamasti ikka selle tõttu, et mingit kriisiolukorda lahendada. «Nägin, kuidas torditaldrikud peosaali valmis pandi, järgmisel hetkel märkasin aga üllatusega, et neid hakati kööki tagasi viima. Teadsin, et midagi on juhtunud,» kirjeldas peigmees oma pulmaõhtut. Mis siis juhtus?

Tort saabus õigel ajal, kuid kahjuks oli kondiitril see transpordi käigus kokku kukkunud. Paanikas tordimeister ei osanud sel hetkel midagi ette võtta, seega tõttasime appi. Osavate liigutustega sai tort serveeritud magustoidu taldrikutele ning olukord sai sellel korral päästetud.

Loomulikult tuli pärast pruutpaarile selgitada, miks uhke korrustordi asemel saabus hoopis magustoit ...

Kiirreageerija

Pulmakorraldaja on suurürituse märkamatuks jääv superkangelane, kes ennastsalgavalt päästab nii olukordi kui inimesi. Pulmas võib juhtuda nii mõndagi ja iga kogenud korraldaja on kokku puutunud üsnagi kriitiliste hetkedega – muusikud sõidavad Vihula asemel Lihulasse, videograaf jääb eelmisel õhtul haigeks, catering satub ajahätta või unustab veinid lattu.

Hoolimata põhjalikust eeltööst võib ka meil pulmapäeval ootamatusi juhtuda. Ühes kaunis sügispulmas oli püsti pandud uhke peotelk, kus pidi pidulikult õhtust sööma üle saja inimese. Pulmapäeva pärastlõunal oli saabunud lõpuspurt – lauad olid kaetud, lilleseaded paigas, teenindajad toimetasid viimaseid ettevalmistusi, kui algas kohutav sadu. Telgi katus hakkas lekkima. Teenindajad asusid päästma kaetud laudu, toole. Selgus, et lagi lekib enam kui kümnest kohast! Tegime kiire, ja mis seal salata, veidi paanilise kõne telgifirmasse – kahjuks oli kogu meeskond Eesti kaugeimas otsas, teisel üritusel. Suutsime leida piisavalt kõrge redeli, MacGyveri teibi ja asusime tegudele. Augud saime parandatud, kõik kuivatatud enne külaliste ja pruutpaari saabumist ning õhtu oli päästetud. See ongi üks pulmakorraldaja põhiülesandeid: anda endast kõik, et noorpaari päev oleks just selline, millest nad on unistanud ja enamgi veel.

Väga paljudel pulmakorraldajatel on esmane konsultatsioon tasuta. Seega on mõistlik enne otsuse langetamist, kas üldse ja keda valida, mõne pulmakorraldajaga kokku saada. Lõpliku otsuse tegemisel pidage meeles, et teie pulmakorraldaja saab olema inimene, kellega oma pulma planeerides kõige rohkem aega veedate. Oluline on valida keegi, kellel lähevad silmad särama, kui ta teie ideid kuulab ning kellega tekib sümpaatia ja usaldus.

Artikkel ilmus Postimehe lisas Pulmad nr 1, kevad 2018

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles