Miks on kell 14.55 päeva kõige halvem aeg?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pichet Wissawapipat/PantherMedia/Scanpix

Bestselleri «When» («Millal») autor Daniel H. Pink väidab Oprah’s, et pärastlõunal ei tohiks teha ühtegi operatsiooni, sest kell 14.55 on päeva Bermuda kolmnurk.

Pinki selgitusel kella kolme paiku päeval mõõn, mis mõjub halvasti produktiivsusele, eetikale ja tervisele. Näiteks vaadati Duke’i Meditsiinikeskuses sealse haigla ligi 90 000 operatsiooni tulemusi ja leiti, et tõenäosus, et anestesioloog millegagi eksib, on hommikul kell 9 vaid 1 protsenti, kell 4 päeval on see aga 4,2 protsenti. Teisisõnu on operatsiooni tegemine pärastlõunal ohtlikum kui hommikul, mil arstid on puhanumad ja selgema peaga.

Daniel H. Pink pidi oma tervisemurede tõttu minema kolonoskoopia uuringule ja vältis teadlikult pärastlõunaseid aegu, sest oma raamatut kirjutades sattus ta teadustööle, millest tuli välja, et isegi polüüpe avastatakse kolonoskoopias päeva edenedes väiksema tõenäosusega. 1000 kolonoskoopia andmeid vaadeldes leiti, et iga tunni möödudes väheneb polüüpide tuvastamine 5 protsendi võrra.

Arstid ei ole eksimatud ja päeva jooksul nende valvsus väheneb. Pinki sõnul on selle tulemused täiesti tõsised. Näiteks avastati 2015. aastal 34 USA haiglas tehtud uuringuga, et alates pärastlõunast väheneb drastiliselt kätepesu, mis põhjustavad aastas umbes 7500 infektsiooni. Lohakas kätepesu tekitab haiglatele lisakulu, aga võib halvemal juhul viia ka kellegi surmani.

Ka liikluses annab pärastlõunane energialangus selgesti tunda. Ühendkuningriikides on välja selgitatud, et kõige rohkem unega seotud liiklusõnnetusi juhtub öösel kella 2-6 vahel ning päeval kella 14-16 vahel. Sama mustrit on täheldatud USAs, Iisraelis, Soomes ja Prantsusmaal tehtud uuringutes.

Tegelikult ei ole pärastlõunane energialangus paljudele mingi üllatus, sest seda oleme me ise igapäevaselt kogenud. Sama kinnitas ka Briti uuring, millega leiti, et töötajate kõige ebaproduktiivsem hetk päeval on kell 14.55, kui jaks raugeb.

Hea uudis on see, et kui regulaarselt puhata, saab valvsust taastada ja meelt ärksamaks muuta. Väga nõudlikel ametikohtadel aitavad fookust hoida kohustuslikud puhkepausid, sest töötaja ise ei pruugi õigel ajal märgata, et ta peaks veidikeseks aja maha võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles