VIDEO: Kevad tuli ootamatult ja midagi pole selga panna. Hakkaks õige printsessiks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänapäeva naise elu koosneb 101 asjatoimetusest ja eri rollist. Pead ju olema särav naine, sisukas naine, tark naine, karjäärinaine... Lisaks veel ema, kallim, sõber… Kuid kogu see kohustustekoorem ei keela kellelgi end endiselt printsessina tunda. Näitlejannast multitalendi Karin Raski moemärk Kalamaja Printsess, mis tegi hiljutisel Tallinn Fashion Weekil oma moelavadebüüdi, pakub selleks ühe retsepti.

Kalamaja Printsess pole tegelikult mingi uus märk – väikesi ja suuri printsesse on riietatud juba viis aastat. Esmakordne on aga kollektsiooni toomine Eesti kõige olulisemale moelavale. Õbluke ja rõõmsameelne Karin Rask, kes on märgi hing, liikumapanev jõud ja moelooja – kõik ühes –, mingit asjatult üleskruvitud esietenduse elevust aga sel korral ei tundnud. Ta usub, et kui asi on südamega tehtud, siis see teistele ka südamesse läheb, ja loomulik lihtsus, mida ta ise kanda eelistab, kõnetab ka teisi.

Kalamaja Printsess, TFW kevad 2018
Kalamaja Printsess, TFW kevad 2018 Foto: Konstantin Sednev

«Kollektsioon on nagu Kalamaja elu, kõik seda, mida siin näeb: Pikakari ranna liiva, Kalamaja pargi õisi, meretoone, kohvitopse…» selgitab ta entusiastlikult. «Meil on laval väikesed ja suured printsessid ehk Kalamaja naised, kellest paljud on emad. Kõnnivad kujuteldaval Kalamaja tänaval. Ja nagu meie põhimõte on – säästame loodust. Kollektsioon valmib koostöös uuskasutuskeskusega, kasutame selles naturaalseid vanu kangaid ja kangajääke.»

Milline on ikkagi tänapäeva printsess? Ta pole enam abitu naine, kes elab lossis ja vajab sadu teenreid, et hommikul kleiti selga saada.

Helge gamma ja mõtlemisruum

Kalamaja Printsessi kollektsioon veetleb pilvitu helgusega. Lõiked, mis kuidagi kandjat ei pigista ega ahista – Karin on algusest peale eelistanud vabamat siluetti, sest riiete sisse peab lisaks kandjale endale mahtuma ka elamis- ja liikumisruumi. Moe tähelepanumaial foonil eristub tema looming ka rahuliku ja teraapilise gamma poolest. Siin pole ainsatki karjuvat värvikärgatust. Tõsiasjale, et trenditaevasse on tõusnud terve armee erksaid toone, vaatab disainer rahulikult läbi sõrmede.

«Mulle endale meeldivad sellised värvid. Ja ma loodan väga, et printsessidele meeldivad ka,» mainib Karin. Tavaliselt arvatakse, et lapsed eelistavad pealetükkivaid, kirkaid ja karjuvaid värve. Kalamaja Printsess on aga valinud sootuks teise tee – gamma sisendab rahu ja heaolu ning aitab end iseendana tunda. Kas lapsed tõstavad sõjakisa, kui nad kärtsroosat ja punast ei saa? Üllatus küll, aga pisikestel inimestel on täiesti olemas ka peenem taju pooltoonide nautimiseks. Ning ühes sellise valikuga muutub paari kraadi võrra sügavamaks ka väikese marakrati karakter. Laste maailm on niigi koormatud väsitavast ja stimuleerivast infomürast, riided võivad vahelduseks olla mõnus ja pehme turvaline pesa, mille sisse kaissu pugeda ja end vabalt tunda.

Karini üheksa-aastane tütar Natali on algusest peale moeloomingus kaasa rääkinud. Tillukesel daamil on selge arusaamine sellest, mis on ilus ja mis mitte, ning tal pole midagi moekonsultandina kaasa rääkimise vastu. Enamasti on ta aga Kalamaja Printsessi kollektsiooni suurim fänn: «Sellepärast, et seal on väga palju riideid ja mu emme tegi selle.»

tallinn Fashion Week, intervjuu: Kalamaja Printsess
tallinn Fashion Week, intervjuu: Kalamaja Printsess Foto: Pilt videost

Tänapäeva printsess on teistsugune

Milline on ikkagi tänapäeva printsess? Ta pole enam abitu naine, kes elab lossis ja vajab sadu teenreid, et hommikul kleiti selga saada. Vastupidi – see, et end südamepõhjas printsessina tunned, ei sea sulle elus enam mitte mingeid piiranguid!

«Ma arvan, et Kalamaja printsess on veidi boheemlaslik ja saab tegelikult kõigi asjadega väga hästi ise hakkama,» selgitab Karin, ulakas säde silmis. «Väikesed printsessid, pidulikud kleidid seljas, löövad venna jalkamängus vahepeal paar väravat ja ronivad seejärel üle aia. Aga see ei tähenda, et kuldne kleit ei tohiks seljas olla! Ma arvan, et neid kahte asja saab suurepäraselt ühendada. Suurtest printsessidest ma üldse ei räägigi – nemad on meil täiesti ulmenaised, kes ühendavad kõike – tööd, kodu, sõpru – ja teevad, nagu Eesti naine ikka, päevas 101 toimetust.»

Kalamaja Printsess, TFW kevad 2018
Kalamaja Printsess, TFW kevad 2018 Foto: Konstantin Sednev

Kalamaja Printsessi moekollektsiooni eripäraks on ka julgus olla lihtne, puhas ja pretensioonitu. Päris sageli ei suuda moeloojad lihtsat asja kavandada, nende ego jääb ette. Soov, et iga rõivas peaks kandma tema selget signatuuri ja jutustama tema lugu. Karin nii ei mõtle, tema loob rõivaid elamiseks. Talle on loomulik, et disaineri isik pole üldse nii oluline kui kandja ise, ning inimest ei saa disaini alla lämmatada, talle tuleb jätta hingamisruumi. «Ma olen ju selline autodidakt. Eks ma üsna suvaliselt teen, kõhutunde järgi, ja loodan, et teistele ka meeldib,» ütleb Karin vaiksel häälel ja tagasihoidlikult naeratades. Uue maailma mantrad puhtamast, lihtsamast ja rahulikumast elust on tema loomingusse otsekui orgaaniliselt sisse õmmeldud, ning neid, kes tunnevad selles stiilikeeles ära midagi endale omast, tuleb aina juurde.

Värvidel on võim!

Kas eelistada intensiivseid või rahulikke toone? Mõlemad on kasulikud, kuid täidavad täiesti erinevaid eesmärke. Värvienergia on füüsikaline suurus, see pole illusioon, vaid täiesti reaalne asi, mis mõjutab inimese juures kõike. Milline on sinu meeleolu, energiatase, kui kerge või raske on sul keskenduda. Kas sa vajad värvi, mis sinu olukorda muudaks, sind käivitaks? On sul endal nii palju võimu, et seda võimsat abivahendit endale allutada?

Neutraalsed ja naturaalsed toonid, mida leidub puhtal kujul looduses, on inimesele kõige sõbralikumad. Need aitavad pöörata pilku enda sisse, teha vahet olulisel ja ebaolulisel, vaigistada mõttemüra ja meeli. Kusjuures siin on ka suuri eksitusi. Must ei ole teraapiline toon! See küll kaitseb, aga samas vangistab endasse. Looduses ei leidu musta, see on pimeduse, eituse ja loobumise toon. Looduses ei leidu ka puhast valget, sedagi tajume ründava läbivalgustuslambina. Seevastu iga loomulik varjund valgest on helgus ja valgus, mis inimest aitab ning tema enesetunnet parandab.

Kalamaja Printsessi kollektsioonis on läbi aastate ja trendist täiesti sõltumatult valitsenud loomulik gamma, autori vaistlik valik loomaks maailma juurde rahu, tasakaalu ja mõtteruumi.

Karin ja Rasmus Rask presidendivastuvõtul, Karin kannab loomulikult enda disainitud kleiti Kalamaja Printsessi kollektsioonist.
Karin ja Rasmus Rask presidendivastuvõtul, Karin kannab loomulikult enda disainitud kleiti Kalamaja Printsessi kollektsioonist. Foto: Konstantin Sednev
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles