Haruldane žest, mille kuninganna Elizabeth printsess Diana matustel tegi (1)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II ja kuninganna ema Diana matustel
Kuninganna Elizabeth II ja kuninganna ema Diana matustel Foto: ? uppa.co.uk/UPPA/Photoshot

Printsess Diana sängitati mulda 6. septembril 1997, seitse päeva pärast oma traagilist hukkumist. Ülekannet jälgis 2,5 miljardit inimest, miljon inimest oli kogunenud Londoni tänavatele, et saata Diana kirstu teekonda Kensingtoni paleest tema viimasesse puhkepaika Spencerite perekonna maadel Althropis.

Diana kaks poega, William ja Harry, ühinesid protsessiooniga oma isa Charlesi ja onuga, krahv Spenceriga St Jamesi palee juures. Kirst kanti seejärel mööda Buckinghami paleest, mille ees seisis kuninglik perekond, sealhulgas kuninganna Elizabeth II. Kui kirst kuningannast möödus, tegi ta väga haruldase liigutuse - ta kummardas.

Kuninganna žest on märkimisväärne mitmel põhjusel. Esiteks on kombeks, et kummardatakse hoopis tema ees - temalt seda ei oodata. Seega oli tema peanoogutus endise minia kirstu ees väga pühalik, isiklik ja intiimne hetk.

Teiseks ümbritses Diana surma paras draama - kuninganna Elizabeth nõudis muuhulgas, et matus oleks privaatne. Sellele olid vastu prints Charles ja toonane Briti peaminister Tony Blair. Ka kritiseeriti kuningannat tema vaikimise tõttu, kuna näis, nagu poleks traagiline autoõnnetus tema päevakava kuidagi mõjutanud. Seega saatis kuninganna kummardusega sõnumi kaastundest, austusest ja tõelisest leinast, kirjutab PopSugar.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles