Kolme lapse ema sukeldus investeerimismaailma: meie eesmärgiks on finantsiline vabadus!

Kati Voomets
, rahaasjade teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kolme lapse ema Eike Kreek rõhutab, et kogumiseks ja investeerimiseks ei pea teenima tuhandeid eurosid. Näiteks nende pere tuleb toime kahe keskmise Eesti palgaga. Kõik saab alguse soovist ja eesmärgist.

Eelmisel aastal rääkis tuntud Facebooki grupi «Kogumispäevik» aktiivne liige Eike Kreek, kuidas nende pere aastaga 4500 eurot kõrvale pani, et emapuhkust pikendada. Täna oskab ta aga jagada kasulikke nõuandeid, kuidas säästetud raha targalt investeerida.

«Vahepeal sattusime juba niivõrd hasarti, et unustasime säästmise, investeerimise ja kogumise kõrval elu nautimise sootuks. Nüüd ongi eesmärk leida tasakaal ja teha mõlemat,» avaldas Kreek ja jagas oma nõuandeid.

  1. Leia motiveeriv põhjus, mille jaoks raha kogud

«Olime aastaid laristajamentaliteediga pere ja iga kuu lõpuks pidi pangakonto tühi olema. Ühel hetkel aga tekkis arusaam, et raha tuleb sisse tegelikult palju, kuid meil ei olnud selget ülevaadet sellest, kuhu see kaob,» meenutas Kreek, kes esmalt pani paika pere eelarve ja seadis eesmärgiks säästupuhvri kogumise. Toona oli eesmärgiks koguda vähemalt kolme kuu varu, et pere ootamatuste korral toime tuleks. Just eesmärk on Kreegi hinnangul investeerimisel ja säästmisel võtmeküsimus. Üksnes sellest, et koguda ja püüelda finantsvabaduse poole, ei piisa. Kindel siht aitab plaani koostada ja sellest kinni pidada.

«Kulude kaardistamine on üks viis, kuidas rahal sabast kinni saada. Kui olemasolev sissetulek ei võimalda elada unistuste elu, siis tuleks leida lisaraha teenimise võimalusi. Tavaliselt soovitakse finantsilist vabadust selleks, et ei peaks päevatööl käima, vaid saaks nautida vaba aega ja meelistegevusi. Siinkohal tasuks oma meelistegevusi vaadelda – ehk saab mõnest hobist teha sissetulekuallika?» küsis Kreek.

  1. Investeeri endasse

Kui Kreekidel oli kuue kuu sissetulekute jagu sääste kogutud, tekkis küsimus, kuidas edasi minna. «Siis sattusin lugema Jaak Roosaare raamatut «Rikkaks saamise õpik» ja tekkis mõte alustada investeerimisega. Sattusin sellest üsna ruttu ka hasarti ja kahetsesin, et investeerimisega juba varem ei alustanud,» meenutas Eike Kreek, kes soovitas esmalt investeerida iseendasse ja oma teadmistesse. Võimalusi selleks leidub tuhandeid. Näiteks tema perekond sai abi ka investeerimisraadio kuulamisest.

«Väga oluline on olla pidevalt valdkonnaga kursis ja end harida, lugeda raamatuid ning blogisid ja käia investeerimisseminaridel. Kahtlemata aitab kaasa ka suhtlemine samast valdkonnast huvituvate inimestega,» lisas Kreek.

  1. Otsi endale sobilikud investeerimisvõimalused

Kuna investeerimismaailm on võõraid valemeid ja termineid täis, siis esialgu tundus see Kreekide jaoks üsna hirmutav. «Kõige raskem oli alguses ennast usaldada ja teha esimene investeering. Meie alustasime investeerimist nii, et kogusime kokku 1000 eurot ning avasime kasvu- ja investeerimiskonto,» meenutas Kreek, kes investeeris koos abikaasaga dividende maksvatesse ettevõtetesse ja ka mõnda Balti börsi ettevõttesse. «Kasvu- ja investeerimiskonto on sobilik siis, kui ei kavatse raha välja võtta, nii kogub see seal liitintressi pikemat aega. Tuleks oma teadmistele ja huvile ning riskitaluvusele vastavalt valida kohad kuhu investeerida. Meile on praegu sobinud aktsiad, fondid, kinnisvara ja kinnisvarapõhine ühisrahastus.»

  1. Ole avatud uutele võimalustele

Eike Kreek ei salgagi, et tema perekonna eesmärk on saada finantsiliseks vabaks. Selle nimel on vähendatud nii tarbetuid kulutusi kui ka elukohta vahetatud. Näiteks koliti pealinnast külla Tallinna ja Haapsalu vahel ning tulevikus soovitakse kolida mõnda väiksemasse mereäärsesse linna ja nautida eramajas elamise võlusid.

«Soovitan inimestel hoida silmad lahti, et märgata rohkem võimalusi ja mõista, et hea elu ei keerle ainult pealinna ümber. Kuigi väikestes linnades on raskem tööd leida, on elamiskulud tihti soodsamad. Kuna minu soov on eelkõige võimalikult kaua lastega kodus olla, siis otsin võimalusi, kuidas rikkust tekitada ilma kodust lahkumata. Hea võimalus selleks on raha panna raha teenima, kuid samas tuleb ikkagi olla teadlik investeerimise riskidest ja mitte lootma jääda ainult ühele tuluallikale,» sõnas Kreek lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles