Kuus nõuannet, millega oma sisemist kriitikut vaos hoida

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisemist kriitikut aitab hävitada kriitilise hääle asendamine positiivsete kinnitustega.
Sisemist kriitikut aitab hävitada kriitilise hääle asendamine positiivsete kinnitustega. Foto: Lee Torrens/PantherMedia / Lee Torrens

Kõigil on sisemine kriitik. Mõnel on ta valjem kui teistel. Ta süüdistab meid selles, et me pole jõudnud elus nii kaugele kui õde või vend, et me ei saa nii palju palka kui kunagine klassi- või kursusekaaslane. 

Kriitik muudab meie edu ebaoluliseks ning teeb meid iga väikese vea pärast maha. Volinik.ee koostöös Psühhobussiga leiab võimalusi, kuidas enesehinnangut tõsta ja suhtuda iseendasse kui oma parimasse sõpra. 

Keskendu faktidele

Kui mõtled, et sa pole elus midagi saavutanud, siis kirjuta seesama mõte üles ja lisa selle juurde viis seni elus saavutatud tulemust. Sisemise kriitiku sõnade analüüsimine võimaldab vähendada mustvalget mõtlemist ning näha seda, et tegelikult on midagi siiski ka hästi läinud. Seesama faktidele keskendumine aitaks ka palgaläbirääkimistel – kirjuta üles, mida oled senise karjääri jooksul õppinud, millised on sinu kogemused ja mida oled teinud. Selle põhjal on lihtsam ka iseennast väärtustada. 

Tee ära mõni väike kaua edasi lükatud asi

Sisemine kriitik püüab meid väga karmil moel eesmärke saavutama motiveerida. Zeigarniku efekt, mistõttu pooleliolevaid ülesandeid mäletatakse tehtust paremini, aitab sellele kaasa. Ülekoormatuse tunnet aitab vähendada ülesannete kirjapanemine. Alusta väikestest pikalt edasi lükatud alla kahe minuti nõudvatest ülesannetest. Emale mitte helistamise pärast süümepiinade all kannatamise asemel võta telefon kätte ja helista. Tunned end pärast neid väikeseid tegevusi märksa paremini.

Hinda oma tugevusi ja nõrkusi realistlikult

Hinnates sisemise kriitiku tekitatud kahjusid, saame kriitikut endas vähendada. Pidevalt enda oskustes kahtlemine, ennast teistest vähem väärtuslikult hindamine ning teiste esikohale seadmine võib viia olukorrani, kus oled töökohal viimane, kes endiselt pole palgatõusu saanud. Ütle enda sisemisele kriitikule: «Sa teed mind teistest väiksemaks, kuigi ma väärin rohkemat. Sa lähed mulle kalliks maksma, ma ei usu sind enam!»

Muuda oma arusaama vigadest

Mõni isegi ei ürita ebaõnnestumise kartuses midagi teha. Ära lase hirmul end tagasi hoida. Kardad, et palka juurde küsides saad eitava vastuse? Aga võib-olla ütleb ülemus, et on samuti sellest pikalt mõelnud? Kui ei küsi, siis ei saagi teada! Võta ebaõnnestumise ohtu kui väljakutset ning ebaõnnestumist ennast kui head kogemust, mis aitab edaspidigi julgem olla.

Vaata oma vigu pikemast perspektiivist

Kas korra mõne tobedusega hakkama saamine tähendab KOGU AEG tobeduste tegemist? Kas ühes asjas läbikukkumine näitab KÕIGES ebaõnnestumist? Asjade suuremas perspektiivis vaatamine aitab reaalsust moonutavat valelikku sisemist kriitikut vaigistada.

Hinda seda, kes sa oled

Sisemist kriitikut aitab hävitada kriitilise hääle asendamine positiivsete kinnitustega oma väärtustest ja tugevustest. Isegi algse skeptilisusega hakkame piisava kordamise järel positiivseid kinnitusi uskuma. Mida paremini end tunneme, seda tõenäolisemalt teeme asju, mis panevad end veel paremini tundma.

Ühekordne eelmainitud nippide kasutamine ei tee imesid, kuid oleme võimelised õppima end armastama ja endale andestama. Vaigistades sisemise kriitiku, avame ukse hulgale toredatele ja positiivsetele võimalustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles