33 kõige halvemat suhtenõuannet

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kui asjad lähevad suhtes halvaks, on loomulik, et otsid nõu ja abi sõpradelt, perekonnalt või ekspertidelt. Kahjuks pole aga iga nõuanne, mis sulle antakse, väärtuslik.

Best Life on kokku pannud nimekirja suhtenõuannetest, mille järgimise peaksid kõik kohe ära lõpetama.

  1. Koos elamine on hea viis, et katsetada, mis tulevik toob. Probleem selle nõuandega on see, et väga vähestel paaridel läheb kokkukolimine valutult ning selle põhjalt eeldada, et suhe ei tööta, on väär.
  2. Mängi raskesti kättesaadavat. «Enamasti, kui sa mängid raskesti kättesaadavat, lõpetad sa üksinda,» ütleb suhteekspert James Anderson. «Kohtingumaailm on võitlusväli ning väga vähestel inimestel on aega pidevalt ajada taga kedagi, kes näitab välja, et pole huvitatud.»
  3. Ära kunagi mine voodisse vihasena. Tegelikult on parem võtta natuke mahajahtumisaega, enne kui te püüate arutada teemat, mis teid tülli ajas. Hommik on õhtust targem.
  4. Andesta ja unusta. «Andestamine on eluliselt tähtis eluterve suhte jaoks, kuid unustamine pole vajalik,» ütleb nõustaja Monte Drenner. «Parem nõu oleks: «Andesta ja lase minna.»»
  5. Vanus on lihtsalt number. On kindlasti suure vanusevahega suhteid, mis töötavad kenasti, kuid ekspertide sõnul on õnnelikumad paarid, kes on samas vanuseklassis. Vanus loeb vananedes eriti.
  6. Otsi partnerid, kes jagaks su hobisid. Mõte partnerist, kes armastab kõike sama, mida sinagi, võib olla ilus, kuid siin on rohkemgi peidus – asi kõlab kahtlaselt nagu kaassõltuvus.
  7. Kui sa enam ei ole armunud, peaksid sa lahutama. «See on üks hullemaid asju, mida ma ikka ja jälle kuulen,» ütleb suhteterapeut Irina Baechle. «Tõde on see, et armumine on vaid looduse trikk, et saada inimesed paljunema. Armumine ongi ajutine. See aga ei tähenda, et armumise möödudes sa inimest enam ei armastaks.»
  8. Su välimusel pole enam tähtsust, kui sa oled juba abielus. «See on abieludes üks suurim viga,» ütleb suhteekspert Michelle Afont, kes hoiatab, et kui sa võtad partnerit endastmõistetavalt, algavad suhtes probleemid.
  9. Vastandid tõmbuvad. Ei, te ei pea olema täpselt ühesugused, aga kui sa teadlikult otsid kedagi, kes on sinust täiesti erinev, on tegemist katastroofiretseptiga. Te peate jagama samu huvisid ja väärtusi, muidu pole liimi, mis hoiaks teie suhet koos.
  10. Abiellu 20ndates, siis on abielu pikk ja õnnelik. «Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole noorelt abiellumine alati hea mõte,» ütleb suhteekspert Diann Valentine. «Mina julgustan kliente ootama nii kaua kui võimalik. See, kes sa oled 20ndates, pole sama inimene, kes sa oled 30ndates või 40ndates.»
  11. Aeg parandab kõik haavad. Aeg on küll oluline, et valust üle saada, aga aeg iseenesest ei paranda kõike. Kui see oleks tõsi, ütleb Drenner, siis miks meil on nii palju tigedaid vanainimesi? «Tee parem õigeid otsuseid, et oma haavu ravida, ära jää lootma vaid ajale.»
  12. Su täiuslik partner on kuskil olemas. «Pole olemas sellist asja nagu täiuslik partner,» ütleb Anderson. «Igal inimesel, keda sa kohtad, on vead, ja teie suhe jõuab paratamatult punkti, mil peate pingutama.»
  13. Ta võib muutuda. On tõsi, et inimesed ajaga muutuvad, aga ainult siis, kui nad ise seda tahavad. «Ära mine kunagi pikaajalisse suhtesse, eriti abiellu, mõttega, et saad teda muuta,» ütleb suhtetreener Eric Hunt.
  14. Mõlemad peavad võrdselt panustada. Kuigi on ahvatlev mõte jagada ära täpselt, kes peab suhtes midagi tegema – alates emotsionaalsest poolest, lõpetades majapidamistöödega –, siis on oht, et te jääte liiga kinni pisidetailidesse. On võimatu kõike täpselt pooleks lüüa, ja selleks pole ka vajadust, ütleb abielunõustaja Patty Newbold. «Armunud inimesed annavad lahkelt ja mitte seetõttu, et neilt seda nõutakse, vaid seetõttu, et see tekitab neis hea tunde. Seega ärge keskenduge liialt sellele, kes teeb mida – nii on vähem põlgust, rohkem tänulikkust, rohkem õnnetunnet, rohkem spotaanset kiindumust.»
  15. Mees peaks maksma. «On lihtne reegel,» selgitab kohtingunõustaja Anna Wood. «Maksab see, kes teise välja kutsus. Teine inimene peaks alati pakkuma, et maksab (või maksame pooleks), aga see on vaid kena žest.»
  16. Anna aega, küll ta su kätt palub. «Ta võib seda teha. Aga ta võib seda ka mitte teha,» ütleb Afont. Keegi ei suuda ennustada teise inimese käitumist ja kui sa otsustad jääda suhtesse, kuigi abielust pole lõhnagi, pead sa olema tagajärgedeks valmis.
  17. Õnneliku abielu saladus on kompromiss. «Kompromissid võivad töötada poliitikas, kuid mitte suhtes, kus on tekkinud arusaamatus,» ütleb Newbold. «See on umbes sama, et sa ütled: «Ma olen valmis kannatama pettumust ja valu, seni kuni inimene, keda ma armastan, kannatab samamoodi.»» Selmet peaks proovima leida «kolmandaid lahendusi». «See tähendab, et te mõlemad loobute oma algsest mõttest ja otsite koos kolmandat lahendust, mis rahuldaks teid mõlemaid vähemalt sama palju kui teie mõlema esimene valik.»
  18. Lapsed päästavad teie suhte. «Kui suhe on karil, siis pole lapsed kindlasti lahenduseks,» hoiatab Hunt. «Uue beebi saabumine võib küll muresid rõõmuga varjutada, aga need tõusevad peagi taas pinnale.
  19. Naine, kes teenib rohkem, tekitab mehes ebakindlust. Üllatavalt sageli antakse naistele nõu peita oma edu. Tegelikult teenivad paljud naised rohkem kui mehed ja tänapäevased soorollid on märksa paindlikumad. On oluline, et te töötaksite hea tiimina.
  20. Jäta minevik seljataha. On küll oluline mitte jääda kinni minevikku, kuid on asju minevikust, mida tuleb arutada: võlad, suhted, lapsed. Minevik ei pea dikteerima tulevikku, kuid on oluline, et sa tead, kellega end seod.
  21. Petmine tähendab, et suhe on läbi. On mitmeid faktoreid, mis panustavad truudusetusse ning enne minemakõndimist võiksid sa anda endale võimaluse teada saada, mis läks valesti – ehk on seda võimalik parandada.
  22. Kui esimene kohting ei olnud edukas, anna teine võimalus. «Teie vahel kas on keemia või pole,» ütleb Wood. «Deitimine on aeganõudev ja väsitav, kasuta seda aega, et kohtuda kellegi uuega.»
  23. Lapsed peaksid alati olema esikohal. See kõlab küll hea nõuna, kuid tähendab, et paaridel saab olema päris raske, eriti siis, kui lapsed kord pesast lahkuvad. Prioriteet peaks olema suhe, alles siis lapsed, ütleb Drenner. «Kui suhe on tugev, õitsevad ka lapsed. Laste esikohale seadmine külvab põlgust ja loob ärahellitatud jõmpsikaid.»
  24. Sa pead ära minema. «Ainult sina saad otsustada, kas suhe sinu jaoks töötab või ei,» ütleb psühhoterapeut dr Linda Miles. «Samuti võib see nõuanne olla ohtlik. Vägivaldse suhte puhul on kõige ohtlikum just hetk, mil ohver lahkub. Sul peaks olema paigas turvaplaan ja sa peaks olema väga ettevaatlik.»
  25. Kui ta ei saa sinuga hakkama sinu halvimatel hetkedel, ei vääri ta sind su parimal hetkel. Sa oled kuulnud või näinud seda tsitaati sotsiaalmeedias sadu kordi. «Mida need inimesed ei mõista, on see, et «su parim hetk» on sageli sellisel puhul miski, mille nimel polegi mõtet halvimat välja kannatada,» ütleb Anderson nende draamakuningannade kohta. «Selle asemel, et ratsionaliseerida oma halba käitumist, kasuta seda aega, et oma elu parandada ja muuta selliseks, et sinu halvad hetked tasuksid väljakannatamist.»
  26. Ära lase tal sinuga nii käituda. «Sõbrad ja perekond ei näe sinu rolli destruktiivses suhtekäitumises,» ütleb dr Miles. On loomulik, et inimesed, kes sind armastavad, peavad sind ohvriks, kuid tõenäoliselt on ka sinul oma roll mängida. «Vaata, mis rolli sa negatiivsuses ise mängid ja siis otsusta, milline partneri käitumine on vastuvõetav.»
  27. Keemia tähendab, et sa oled leidnud Selle Õige. «Kõik tahavad tunda armumise põnevust, kuid sellele tasuks läheneda ettevaatlikult ja mõnikord on tegemist suisa ohumärgiga,» ütleb Hunter. «Aju mängib meiega toredaid trikke, veendes, et inimene on See Õige. Paljud kõrge intensiivsusega sädemed tekivad inimestega, kel on isiksusehäire ja kes võivad hiljem meile väga kahjulikud olla. Tugev keemia pole küll alati ohumärk, aga see on märgiks võtta asja rahulikult ja ettevaatlikult.»
  28. Kommunikeeri oma vajadusi. Newboldi sõnul on see poolenisti tõene. «Kui sa midagi vajad, peaksid sa kindlasti partnerile teada andma, aga see ei kohusta su partnerit sinu vajadusi rahuldama, isegi kui sa seda pidevalt kommunikeerid,» ütleb Newbold ja soovitab lausete «Ma vajan seda» või «Sa peaksid tegema seda» asemel küsida abi. Näiteks: «Ma tahan nii väga sinna reisile minna, aga ma tean, et sulle ei meeldi lennata. Aita mul mõelda mõni muu transpordivariant või äkki aitad mul välja mõelda, keda ma võiksin sinu asemel reisile kaasa võtta?» Või: «Mul on väga vaja see otsus enne tegemist kellegagi läbi arutada. Kas sul on minu ärakuulamiseks täna õhtul tund aega aega või äkki saad olla homme lastega, kuni ma lähen sõbraga lõunale?»
  29. On parem hoida rahad eraldi. Jah, on väga oluline, et sul oleks tagavararaha hädaolukordadeks ning deitimise alguses ongi teil ju rahad eraldi. Samas on aga abielludes paljude paaride jaoks lihtsam ja mõttekam ühendada jõud ning eraldi (või, hoidku, salajased!) kontod ja rahad oleksid hoopis segasemad ja kahtlasemad.
  30. Hingesugulased eksisteerivad. «Mitu korda oled sa kuulnud, et keegi ütleb end olevat leidnud oma hingesugulase? Oota paar aastat ja näed, kuidas ta leiab uue hingesugulase,» ütleb Hunter. «Me võime elus armastada rohkem kui üht inimest ning mõte sellest, et hingesugulased eksisteerivad, võib suhteedule halvasti mõjuda.»
  31. Las ta teeb esimese sammu. «On hämmastav, kui palju kordi inimesed ootavad, et teine teeks esimese sammu,» ütleb Anderson. «Esimese sammu tegemiseks on vaja väheke julgust, aga sa üllatud, kui saad teada, kui palju lihtsamaks see su kohtinguelu teeb.»
  32. On hea märk, kui te ei tülitse. Mitte eriti. «Tõde on see, et kui paaril pole tülisid, siis jäävad olulised mõtted väljendamata,» ütleb suhtetreener Natasha Oates. «Kui te olete suhtes, on oluline, et te arutaksite oma vajadusi ja muresid. On loomulik, et tekib vaidlusi.
  33. Armastus teeb haiget. See võib kõlada isegi romantiliselt, omal melodramaatilisel moel, kuid miski ei saa tõest kaugemal olla. «Armastus peaks panema sind end paremini tundma, mitte hullemini,» ütleb dr Miles.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles