Millal tohib pärast sünnitust või keisrilõiget taas seksida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keskmiselt on naised sünnitusjärgselt vahekorraks valmis umbes kuus nädalat pärast operatsiooni, kui lohhiad on lõppenud, emakas kokku tõmbunud, emakakael sulgunud ja keisrilõike puhul ka haav on paranenud ega tee enam haiget. 

Emmede Klubi ämmaemand Maret Voites selgitab, et kõik naised ja sünnitused on erinevad. Mõni naine tunneb tõesti end väga hästi juba paar nädalat pärast lapse sündi, teisel võtab aga taastumine aega kuid. Kui enamasti on vaginaalne sünnitus kehale kergem, siis mõni naine kogeb vastupidist – hoopis keisrilõikest taastumine kulgeb hõlpsamini.

Alates neli kuni kuus nädalat pärast sünnitust võib oodata, et lohhiad lõppevad. Samal ajal võivad nii sisemine kui ka välimine keisrilõikehaav olla paranenud ja haav ei tee enam haiget. Emakal kulub oma endisesse mõõtu kahanemiseks umbes kuus nädalat. Umbes sama kaua läheb aega, et emakakael uuesti sulguks. Nendel põhjustel toimub sünnitusjärgne arstlik kontroll umbes kuus kuni kaheksa nädalat pärast sünnitust, aga mitte varem. 

Kõige levinum soovitus ongi oodata seksimisega kuni arstivisiidini, sest nii on kindel, et kõik on korras ja vahekord ohutu. Siiski ei saa öelda, et varasem seks oleks keelatud, kui mõlemad partnerid seda soovivad, kuid kindlasti tuleb olla ettevaatlik ja kasutada kondoomi - kuni emakakael on veel avatud, on bakterite emakasse sattumise ja põletiku risk suurem.

Ämmaemanda sõnul on täiesti normaalne, kui naine tunneb esimesel sünnitusjärgse vahekorra ajal ebamugavust või valu. Võib-olla tuleb vahekord katkestada ja edasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles