Kuidas kasvatada lapsed rahatargaks? 7 raamatut, mis selle juures aitavad

Kati Voomets
, rahaasjade teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Öeldakse, et enamik meie harjumusi ja oskuseid kujuneb välja lapsepõlves. Seetõttu on just lapsevanematel ülioluline roll lastesse rahatarkuse süstimisel. Millest võiks alustada ja kuidas seda teha?

Rahatarkus ehk finantskirjaoskus on tänapäeval sama vajalik, kui kirjutamine, arvutamine, iseseisev riidessepanek ja elementaarsed oskused suhtlemiseks. See on teadmiste, hoiakute ja käitumiste kogum, mis tagab rahaasjades arukate otsuste tegemise.

Rahatarkus on näiteks oskus koostada pere-eelarvet, teadmised investeerimise põhitõdedest ning säästev ja vastutustundlik hoiak raha suhtes. Et rahatarkus paremini leviks, on loodud ka populaarne Facebooki-grupp «Kogumispäevik», mille liikmed on soovitanud mitmeid häid raamatuid ja lauamänge, mis aitavad rahatargaks saada.

Raamatud täiskasvanutele

Selleks, et lapsed kasvaksid rahatargaks, peaksid seda olema ka nende vanemad. Seega võtmeküsimuseks on ennekõike just lapsevanemad. Millest võiksid alustada lapsevanemad, kes soovivad efektiivselt majandada, säästa ja investeerida? Üheks populaarseks valikuks on Jaak Roosaare «Rikkaks saamise õpik», kus kogu teema on kolmeks osaks jaotatud. Raamatu esimeses osas räägitakse, kuidas rahalisi eesmärke seada, teises osas räägitakse rikkaks saamise mudeli kõige tähtsamast tegurist ehk säästmisest ja kolmandas investeerimisest ja sellest, kuidas luua rahalist vabadust.

«Kogumispäeviku grupi» liikmed on abi saanud ka Kim Kiyosaki raamatust «Rikas naine», Robert Kiyosaki raamatust «Uus võimalus», Seppo Saario kirjutatud «Kuidas ma investeerin börsiaktsiatesse» ja T. Harv Ekeri raamatust «Miljonäri mõtteviisi saladused». Lisaks soovitatakse alustada finantsaabitsaga tutvumist, mis on pdf-kujul ka tasuta olemas: https://www.minuraha.ee/finantsaabits/.

Raamatud lastele

Olles ise rahatark, on lihtsam samu teadmiseid ka lastele edasi anda. Mis puudutab lastele rahatarkuse õpetamist, siis tihtipeale alustatakse sellega liiga hilja. Oluline on võimalikult varakult lastele selgitada, mis on raha, kuidas seda saadakse ja mis on raha väärtus.

Lastele soovitatakse näiteks Riin Tuttelbergi kirjutatud «Top õpib rahamängu» raamatut, kus rahatarkust antakse edasi mängulises võtmes ja mudilastele arusaadavas keeles. Koolinoortele soovitatakse Mihkel Trumani ja Jaak Roosaare õpikut «Kuidas saada rahatargaks?».

Eraldi on välja toodud ka lauamängud, mis õpetavad rahaga ümberkäimist. Eelkõige Cashflow, Monopoly Junior ja Rancho. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles