Retseptisoovitus: lihavõttemagustoit pasha värskete puuviljadega

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pasha.
Pasha. Foto: Retseptisahtel

Lihavõttepühade ajal kasvab munade kõrval hüppeliselt ka kohupiima müük, sest traditsiooniliselt tehakse siis pashat või ka sellest inspireeritult erinevaid kohupiimakooke. Paha on aga klassika, mille võiks vähemalt korra elus ise järele proovida.

«Lihavõtete paiku algab piimatööstuste jaoks alati piltlikult öeldes kohupiimahullus. Miks maitsesid vanaema tehtud kohupiimakoogid alati nii mahlaste ja kohupiimastena – eks üks põhjus on käsitsi tehtud kohupiimas, mida vähesed jõuavad tänapäeval ise kodus valmistada,» räägib Tere AS turundusjuht Katrin Tamm, kes jagab meiega Retseptisahtli õpetust, kuidas kodus pashat teha. «Käsitsi tehtud kohupiim sobib oma mahlase ja teralise konsistentsi poolest suurepäraselt kookide ja teiste magustoitude valmistamiseks. Lisaks on kohupiim kõrge valgu- ja kaltsiumisisalduse ning vähese kalorsusega, sobides hästi ka dieettoiduks. Seega pühadel saab maiustada ka tervislikult.»

Koostisained

  • 100 g toasooja võid
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 100 g kohupiima
  • 2 dl vahukoort
  • poole sidruni mahl
  • 1 spl apelsini marmelaadi või moosi
  • 1 tl vaniljepastat või 2 tl vanillisuhkrut
  • 1 dl mandlilaaste või purustatud mandleid
  • soovi  korral võib lisada kuivatatud puuvilja tükke või rosinaid

Vahusta vahukoor kuni moodustuvad vahutipud. Võta teine nõu ja vahusta toasoe või ja suhkur kuni või on muutunud kergeks vahuks. Seejärel sega võivahuga muna, apelsini marmelaad, kohupiima ning sega ühtlaseks ja lisa ülejäänud komponendid (vanilje, sidrunimahl, pähklid ja kuivatatud puuviljad). Kõige viimasena sega juurde vahukoor.

Tõsta segu vormi ja pane külmkappi vähemalt 12 tunniks nõrguma.

***

Üleskutse! Jaga meiega oma pasha või kohupiimakoogi retsepti. Saada retsept ja foto aadressile sobranna@postimees.ee. Maitsvaid pühi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles