Jaapani koolide toiduprogramm teeb teistele riikidele silmad ette

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: YOSHIKAZU TSUNO/AFP

Jaapani koolides tehakse suurt tööd toitumise ja valikute teadvustamiseks. Lõunasöök pole lihtsalt miski, mis tuleb vahetunnis kiirelt ära teha, vaid osa kooliprogrammist.

Toitumisharidus on noorte õpilaste kooliprogrammis oluline osa. Juba algklassides õpitakse Jaapanis mõistma, kuidas suhu pandav söök mõjutab keha ja organismi.

Riigina tähtsustab Jaapan õpilaste toitumist, kattes vajadusel ka õpilaste toidukulud. Kui lapsevanemad pole võimelised maksma toidukorra eest kaks ja pool dollarit, pakub riik tasuta vähendatud toiduprogrammi. Masahiro Oji, koolide tervisehariduse direktor valitsuses on öelnud, et kooli lõunad peaks olema osa programmist, mitte paus sellest.

Lõunapausidel lapsi tagant ei kiirustata. Lõunasöök on koolis püha. Paljudes koolides pole ka teenindavat personali, et lapsed õpiksid ise endaga hakkama saama ning enda järelt koristama, kirjutab Independent. Tavaliselt on laual pearoog, riis ja supp.

Eesmärgiks on Jaapanis tervislikud toitumisharjumused ja vastutustunne, mitte vaid täis kõht. Jaapanlaste eeldatav eluiga on maailma kõrgeim, samas on nende ülekaalulisuse näitajad alla maailma keskmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles