Martin Reim: viis põhjust, miks jalgpall on lastele eriti kasulik

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Craig Robinson/PantherMedia/Scanpix

Martin Reim toob välja viis põhjust, miks tasub lastega spordiharrastusi valides just jalgpalli kaaluda.

Algaval jalgpallisuvel annab McDonald’s taas ühele Eesti lapsele võimaluse saata üks jalgpallistaar MM-finaalmängul staadionile. 8. aprillil toimuval perepäeval valib tänavuse staarisaatja välja Martin Reim, kes teab, kui hästi jalgpall lastele mõjub.

1.       Jalgpall on lõbus. 

Martin Reimi sõnul käib enamus lapsi trennis mitte unistusest saada jalgpalluriks, vaid seetõttu, et see on lõbus. 

«Meelelahutuslik pool on tänapäeval on lastejalgpallis väga suure tähtsusega – oluline pole mitte see, kes mängu võidab, vaid see, et mäng tekitaks positiivseid emotsioone. Seetõttu jälgime hoolikalt, et kogu trenn alates soojendusest kuni trennijärgsete venitusteni mööduks mängulises õhkkonnas ning lapsed tunneksid meeskondlikust pingutusest rõõmu, mitte ängi,» sõnab Reim.

2.       Jalgpallimäng teeb tugevaks ja osavaks. 

Ilmselt on igaüks vaadanud mõnd kütkestavat videot sellest, kuidas kuulus jalgpallistaar jalgpalli abil imelisi trikke teeb. Martin Reimi sõnul ei ole see küll jalgpallitrennis põhiline fookus, kuid mõningal määral õpivad lapsed ka trikke, mille abil palliga platsil joostes paremini toime tulla.

«Mis aga peamine, mänguõhinas ei pane lapsed tegelikult tähelegi, kuidas nad jooksevad trenni jooksul väljakul pikki kilomeetreid ning laste füüsiline vorm paraneb juba paarikuise trenni tulemusel. Pea 80 protsenti treeningutest toimub ka värskes õhus, mistõttu on jalgpallilapsed ka väga terved,» kinnitas Martin Reim. 

3.       Jalgpall treenib sotsiaalseid oskusi. 

Reimi sõnul treenib jalgpall laste tasakaalu ja motoorikat, kuid kõige enam areneb jalgpallimängu käigus laste oskus suhelda meeskonnakaaslaste, vastaste ja treenerite kui autoriteetidega. 

«Mängus on teatud reeglid, mida tuleb järgida, ning kaks osapoolt, kes kumbki püüavad reegleid järgides oma eesmärki saavutada. Jalgpallimäng õpetab seetõttu tegelikult ka distsipliini, emotsioonide juhtimist ja konfliktide lahendamist,» kinnitas staažikas jalgpallitreener.

4.       Jalgpall loob sõprussuhteid. 

Martin Reim, kes on jalgpalliga tegelenud juba 40 aastat, kinnitab, et trennikaaslaste näol saavad lapsed sageli sõbrad kogu eluks.

«Kuigi ülemaailmselt tuntakse ennekõike jalgpallistaare, siis tegelikult on nad staarid ainult tänu oma tiimikaaslastele. Ühiselt eesmärgi nimel pingutamine ja teineteisega arvestamine loob sidemed, mis püsivad ka siis, kui trennid on peetud ja lastest saavad täiskasvanud,» sõnas Reim

5.       Jalgpall võimaldab maailma näha. 

Jalgpall on distsipliin, mis järgib samu reegleid mistahes maailma otsas. Ja seetõttu toimub lisaks siseriiklikele mõõduvõttudele igal aastal ka hulgaliselt rahvusvahelisi kohtumisi – Eesti lapsi külastavad teiste maade jalgpallilapsed ja vastupidi.

«Jalgpallifännid on siin-seal küll pahandustega silma paistnud, aga tegelikult on jalgpall alati olnud pigem rahvaid ühendav sõbralik spordiala,» kinnitab Martin Raim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles