Kuidas planeerida eelarvet ebaregulaarse sissetuleku juures?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Palju on töökohti, kus tasu pole iga kuu sama suur. Töötasu võib sõltuda mingi kindla perioodi tulemustest või hooajast.

Mõne inimese sissetulek sõltub üldse erinevatest projektidest ja juhuotsadest, mis omakorda võib tähendada, et palgapäev pole alati kuu alguses. Töötasu võib laekuda kunagi kuu või pikema aja jooksul terves mahus või hoopis väiksemate summadena. Laenukool annab nõu, kuidas planeerida oma eelarvet, kui puudub stabiilne sissetulek.

1. Vaata üle oma kulud

Alusta oma kulude kaardistamisest. Pane paberile või Exceli tabelisse kirja palju kulub sul kuus:

  • eluaseme üürile või laenumaksele ning kommunaalkuludele,
  • toidule ja majapidamistarvetele,
  • erinevatele teenustele ja tellimustele (mobiilipakett, tele- ja internetipakett, ajalehed-ajakirjad, muusikatellimused jms),
  • riietele, jalatsitele jm esmatarbekaupadele,
  • meelelahutusele (väljas söömine, kinos või teatris käimine jms),
  • transpordile (ühistranspordi piletid ja/või auto ülalpidamiskulud),
  • lastele ja/või lemmikloomadele (kui sul neid on),
  • muudele tegevustele ja asjadele (hommikukohv bensujaamas, kingitused sünnipäevadeks ja pühadeks, trenn jms).

Siinkohal võivad abiks olla Laenukooli tulude-kulude arvestaja või Elizabeth Warren’i 50-30-20 reegel. Nimelt pärast kulude kokku löömist peaksid hindama, mis on vähim summa, mis sa ühe kuu jooksul teenid. Eraldi reale lisa oma säästude summa ja liigu järgmise punkti juurde.

2. Korrigeeri oma kulusid ja pane paika igakuine eelarve

Vaata oma kuludele kriitiselt otsa. Kui mõnel real on number sisetunde järgi, siis suure tõenäosusega on sul selle väljamineku üle kontroll kadunud. Analüüsi oma viimase kolme kuu pangakonto väljavõtteid ja vaata, kuhu raha läheb. Vahest saaksid sa mõnest ostuharjumusest loobuda? Või leida soodsama alternatiivi?

Pea silmas oma võimalikku minimaalset sissetulekut ning otsi kohti optimeerimiseks. Kui sul on sääste, siis lisa need numbrid nö musta stsenaariumisse. Teisisõnu pane täpselt paika, millises summas ja kui kauaks jätkuks sul säästudest, kui mõni kuu peaks sissetulekuga eriti kitsas olema. Kui sul aga pole sääste, siis tekita vastav rida oma eelarvesse. Isegi viis eurot kuus võib tulevikus palju tähendada.

3. Pane paika rütm

Teatud kulud on iga kuu fikseeritud summaga ning need tuleb tasuda kindlaks kuupäevaks. Selleks on enamasti üüri-, kommunaalide, mobiili-, interneti- jms arved ning ka laenumaksed. Märgi kalendrisse, millal on erinevate arvete tähtajad, punasega need, millel hakkab tähtaja möödumisel intress jooksma.

Ürita planeerida oma kulutamist nii, et vastavateks kuupäevadeks oleks sul vastav summa olemas. Alguses võib olla natuke raske, sest summade kogumine võtab aega ja järje peale saamine võib nõuda teatud ohvreid. Kui aga oled juba rütmi kätte saanud, edeneb oma rahaasjade planeerimine tulevikus juba sujuvamalt.

4. Otsi alati võimalusi

Kui eelarve ja rütm määratud, hoia edaspidi uute võimaluste suhtes silmad lahti. Näiteks on mobiilteenuste pakkujad teadatuntud üksteise ületrumpajad – vahest õnnestub sul endale aegajalt soodsam pakett välja kaubelda? Teenisid mõni kuu oluliselt rohkem? Kaalu teatud summa investeerimist, hoiustamist või oleks mõtekas kasutada seda hoopis mõne laenu ennetähtaegseks tagastamiseks?

Silma tasub peal hoida ka erinevatel jaekaubanduse soodustustel. Teatud kaupu on mõttekas osta hooaja lõpus ning olla niimoodi järgmiseks aastaks valmis. Teinekord jälle saab sama raha eest rohkem või soodustuse arvelt hoiukassasse rohkem kõrvale panna.

Kokkuvõtvalt on ebastabiilse sissetuleku korral eelarve tasakaalus hoidmise võti planeerimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles