Ikka veel töötuhinas? 3 põhjust, miks kohe tööpäev lõpetada

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Paljudel inimestel on üks halb harjumus: jääda kauemaks tööle, kui lepingus ette nähtud. Seda peetakse vaat et isegi uhkuseasjaks, justkui oleks võistlus, kes suudab kauem tööd teha. Kuid hilisõhtul kontoris passimine ei pruugi üldse näidata, et oled hea töötaja – vaid hoopis tõestab vastupidist.

«See pole asi, mille üle peaks keegi uhke olema,» sõnab Whimn karjääriekspert Sally-Anne Blanshard. Ta küll lisab, et on erialasid, kus mõnikord tuleb maadelda ootamatu tööhulgaga hilistel õhtutundidel, kuid enamasti ei tasu siiski ületundidega uhkustada.

«Kui ma olin 20ndates, uhkustasime me kõik üksteise võidu, kes kauem kontoris peab olema,» meenutab Blanshard. «Aga tegelikult näitas see vaid, kes meist kõige ebaproduktiivsem on – me ei saanud päeval tööülesannetega hakkama.» Nüüd, kui ta töötab karjäärinõustajana, rõhutab Blanshard: kui sa töötad hilistel õhtutundidel, näitab see, et sa ei veeda oma päeva piisavalt produktiivselt. «Ükski ülemus ei tohiks eeldada, et sa töötad kontoris õhtul kümneni.»

Kuidas aga halvast harjumusest lahti saada? Blanshard soovitab maha istuda ning oma päeva analüüsida. Millisel hetkel päevast produktiivsus kaob? On hetki, mis meie päevast aega imevad. Esiteks: ebavajalikud kohtumised. Me kõik oleme aega veetnud koosolekutel, mis meid ei puuduta või mille oleks saanud lahendada ühe telefonikõnega. Kui sa näed, et seda juhtub sinuga koguaeg, võta teema üles oma ülemusega ja püüdke leida lahendus, mis rahuldab kõiki osapooli.

Teiseks soovitab Blanshard lõpetada tööl sõpradega nii pikalt vestelmise. Olgu see siis köögis kohvitassi taga veedetud aeg või jutuajamised laua ääres – need kõik takistavad sul töötamast. Kumb on sinu jaoks tähtsam, küsib ta: õigel ajal tööga valmis saamine ja kontorist lahkumine, et oma elu elada; või sõpradega tööajast jutustamine?

Kolmandaks annab Blanshard nõu tähele panna, milline on olnud päev, kui sa oled olnud kõige produktiivsem? Ehk on see hoopis esmaspäev? Mis tegi selle päeva nii edukaks? Mis oli valem? «Leia need elemendid ja püüa neid korrata nii palju kui võimalik.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles