Retseptisoovitus: krõbemagus tempeh

Kadri Raig
, toidublogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig tutvustab paljude taimetoitlaste lemmikut tempeh’t, mis on tofust palju naturaalsem ja see sobib paljude toitude juurde. Tegemist on fermenteeritud ja ühtlaseks pätsikeseks kokku surutud sojaubadega. See on kõrge proteiinisisaldusega ning lisaboonusena sisaldab ka päris ohtralt kiudaineid.

Krõbe, magus, pisut vürtsikas ja samal ajal värske tempeh. Tänases retseptis on see kokku sobitatud üsna magusa ja karamellise kastmega, mis minu meelest teeb selle veel mõnusamaks. Roog sobib söömiseks niisama koos riisiga.

Krõbemagus tempeh

Portsjoneid: 2

Vaja läheb:

  • 300 g tempeh’t
  • Praadimiseks õli (soovitavalt kookosõli)
  • 2 punast tšillikauna
  • 1 loorberileht
  • 2 värsket kaffirlaimi lehte (kui sa just ei tulnud Aasiast, siis katseta kuivatatutega)
  • Pöidlapikkune jupp galangalit (seda müüakse meil suuremates poodides ka)
  • 50 g palmisuhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 spl tumedat sojakastet

Maitsepasta jaoks:

  • 3 šalottsibulat
  • 1 küüslauguküüs
  • 0,5 tl koriandriseemneid
  • Sambal lisamaitse armastajatele:
  • 1 punane tšilli koos seemnetega
  • 1 šalott
  • 1 vars värsket sidrunheina
  • 1 värske kaffirlaimi leht
  • 0,25 tl soola
  • 1 tl kookosõli

Juhtnöörid

1. Kuumuta pannil umbes 1cm õli.

2. Samal ajal viiluta tempeh* väikesteks kangikesteks (nii umbes 5 mm läbimõõduga ja 2 cm pikad).

3. Prae tempeh-kangikesed õlis igast küljest kuldseks ning tõsta siis köögipaberile nõrguma.

4. Maitsepasta jaoks purusta koriandriseemned kõigepealt uhmris ning seejärel surista saumikseri abil (või kui aega palju on, siis endiselt uhmris) abil šaloti ja küüslauguga ühtlaseks pastaks.

5. Kuumuta pannil umbes 1 spl õli ning prae selles maitsepastat, jämedalt tükeldatud tšillit, tervet loorberilehte, peenteks ribadeks lõigatud laimilehti ja kergelt lömastatud galangalit paar minutit, kuni terve köök lõhnab lihtsalt imeliselt.

6. Lisa pannile ka palmisuhkur, sool, tamarindipasta ning sojakaste ja keeda segu paar minutit, kuni see on mõnus ja kleepuv.

7. Viska krõbe tempeh pannile lisaks ning sega kõik korralikult läbi.

8. Serveeri kohe näiteks koos riisiga.

9. Sambali jaoks viiluta kõik nii peeneks, kui vähegi saad ja masseeri soolaga läbi. Ning siis sega õliga kokku.

* Juhul, kui ka sul on õnnestunud kuskilt saada täiesti värsket tempeh’t, siis soovitan seda eelnevalt umbes 10 minutit keevas vees vaikselt podiseda lasta, seejärel kuivatada ning jahutada. Aga meil müüdav tempeh on enamasti sügavkülmutatud ja kohe kasutamiseks valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles