13 asja, mida sa ei tohiks öelda kallimale, kui teda armastad

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

See, kuidas sa oma partneriga räägid, määrab suuresti teie suhte iseloomu ja tooni. Seetõttu on väga oluline tähele panna, kuidas ja mida sa sõnastad.

Your Tango toob välja lauseid, mida ei tohiks kunagi oma kallimale öelda, kuid mida siiski väga sageli tehakse. 

1. «Kui sa mind armastaksid, siis sa...» Inimeses süütunde tekitamine ei aita just läheduse ja intiimsuse loomisele kaasa. Proovi parem: «Mulle on väga oluline, kui sa...»

2. «Alati sa / mitte kunagi sa...» Ultimatiivsed hinnangud on harva täpsed. Püüa parem sõnastada tunnet: «Ma tunnen kurbust / viha / hirmu, kui sa...»

3. «Probleem pole minus, vaid sinus.» See tekitab kallimas tõenäoliselt tunnet, et ta peab end kaitsma. Proovi parem: «Me mõlemad oleme osalised selles konfliktis. Kas me võiks proovida rääkida, kuidas asja parandada?»

4. «Ära ole nii tundlik / hädine / dramaatiline.» Sildistamine on solvav ja mitteproduktiivne. Proovi parem: «Paistab, et see asi on sulle oluline. Kas sa aitaksid mul oma tundeid paremini mõista?»

5. «Ära solvu, aga...» Kui sa nii ütled, siis sa ilmselt tead, et see asi on solvav. Ära siis ütle seda üldse.

6. «Sa pead õppima vastutama.» Vastutust ei saa anda, vastutust saab ainult võtta. Proovi parem: «Kas me saaksime natuke rollidest rääkida? Kuidas sina täpselt nägid minu ja sinu osalust selles küsimuses?»

7. «Sa käitud täpselt nagu su isa / ema.» See on solvav ja mõnitav. Proovi parem: «Ma olen frustreeritud / vihane / segaduses. Kas sa aitaksid mul mõista, mida sa püüad saavutada, kui seda teed?»

8. «Lähme lahku.» Ära ütle seda, kui sa tõesti seda ei mõtle. Seda lauset peaks kasutama maksimaalselt korra ühe suhte kohta. Proovi parem: «Ma olen mõne asja üle meie suhtes mures. Kas me võiks neist rääkida? Kui see tundub liiga raske, kas sa oleksid nõus tulema minuga paariteraapiasse?»

9. «Ma vihkan sind.» Ükskõik, kui palju sa oled haiget saanud või kui vihane ja hirmul sa oled, vihkamine on toksiline sõna. Proovi parem: «Ma armastan sind, aga sa ei meeldi mulle hetkel väga.» Või «Ma pole hetkel parimas vormis, et sind ära kuulata. Ma ei taha öelda midagi, mis haiget teeks ja mida ma hiljem kahetsen. Kas me võiksime võtta pausi ja hiljem teema juurde tagasi pöörduda?»

10. «Kasva suureks / Saa sellest üle.» Sa pole oma kallima partner või kriitik. Proovi parem: «Ma olen pahane, kui sa seda ütled või nii käitud. Kas me võiksime mõlemad oma vajadustest ja tunnetest rääkida?»

11. «Mis iganes / Ah, unusta ära.» Paljud meist tunnevad suhtes mõnikord, et tahaks alla anda, aga «Mis iganes» õhku viskamine on märk ükskõiksusest. Proovi parem: «Ma olen frustreeritud. Mul on raske välja öelda, mida ma tunnen. Kas me võime asjast rääkida, nii et me mõlemad tunneksime, et me mõistame üksteist?»

12. «Sa ei peaks isegi küsima. Kui sa minust vähegi hooliksid, siis sa teaksid, mida ma tahan.» See on fantaasia. Me võime eeldada, et meie partnerid  hoolivad meist, aga eeldada, et nad teaksid, mida me tahame ilma, et me seda välja ütleksime, pole realistlik ega mõistlik. Kui sa midagi tahad, siis pead seda küsima.

13. «Mu sõpradel / emal / isal / õel / vennal / sinu eksil oli sinu kohta õigus.» See vaevalt et asju paremaks teeb ning mürgitab vaid teie suhet. Proovi parem: «Mind natuke hirmutab see, mis praegu toimub. Kas me võiksime asja üle konstruktiivselt aru pidada?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles