Viis levinumat müüti kohvi kohta

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Volkmar/PantherMedia / Marko Volkmar

Kohvi on peetud tervisele kahjulikuks ja samaaegselt organismile kasulikuks. Millised on suurimad kohviga seotud müüdid ning kas need vastavad tõele?

Kohv viib kehast vedeliku välja

See müüt ei vasta tõele. Mayo Clinicu kohaselt muudab kohv ainevahetuse kiiremaks, kuid ei põhjusta suurt vedelikupuudust. See ei tähenda, et peaksid iga veeklaasi kohvitassiga asendama.

Kohv on südamele halb

Teadus kinnitab hoopis vastupidist. Heart MD instituudi kinnitusel alandab regulaarne kohvi joomine südamehaiguste riski ning kaitseb keha rabanduste, vähi ja Alzhheimeri eest.

Kohv aitab kaineneda

American Psychological Association on kinnitanud, et kohv ei aita neutraliseerida alkoholi mõju.

Kofeiinivaba kohv on täiesti kofeiinita

Tegelikkuses leidub kofeiini ka kofeiinivabas kohvis. Seda on lihtsalt palju vähem kui tavalises kohvis. Normaalsuuruses (ehk Starbucksis suur tass) kohvi võib sisaldada kolm kuni kaheksateist milligrammi kofeiini. Tavaline sama suur kohv sisaldab samal ajal keskmiselt 300 milligrammi kofeiini.

Kohv on sõltuvust tekitav

See müüt vastab tegelikkuses tõele. Kohv on maailma kõige populaarsem psühhoaktiivne aine. Selle sõltuvust tihti ei märgata, kuna on osa meie igapäevastest tegevustest, näiteks autosõit tööle.

Järsk kohvist loobumine võib tekitada lausa võõrutusnähtusid nagu peavalu, iiveldus, lihasvalu ja muudki, kirjutab EiteDaily.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles