Rasestumisvastane tablett jäi vahele – kas nüüd jään kindlasti lapseootele?

, ämmaemandanõuandetelefoni 12252 ja www.callmidwife.com ämmaemand
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov/PantherMedia/Scanpix

On väga oluline, et rasestumisvastased tabletid ei jääks õigel ajal võtmata, vältimaks soovimatut rasedust või tsüklihäireid. Mis juhtub, kui ununeb üks rasestumisvastane tablett võtmata? Kui kiiresti kaob kaitse? Millal võivad tekkida tsüklihäired?

Ämmaemanda nõuandetelefon 12252 avas oma kodulehel võimaluse e-konsultatsiooni teel retsepte pikendada selle aasta veebruaris ning juba on teenust kasutatud paarikümnel korral. Põhiliseks pöördumise põhjuseks on just enda perearsti mitte kätte saamine. Populaarseimaks päevaks retseptide väljastamiseks e-konsultatsiooni teel on reede, kui enne nädalavahetust avastatakse, et tabletid on otsa lõppenud ja vajatakse kiiresti uut retsepti.

Kombineeritud  hormonaalsed  rasestumisvastased vahendid on ühed kõige usaldusväärsemad ning pöörduva toimega rasestumisvastased vahendid, seda aga ainult siis, kui neid õigesti kasutada. Kombineeritud rasestumisvastased tabletid kaitsevad rasestumise eest kolmel erineval viisil:

  1. hoiavad ära igakuise munaraku vabanemise munasarjast (ovulatsioon);
  2. muudavad emakakaela lima paksemaks, mistõttu spermatosoididel on raskem munarakuni jõuda;
  3. muudavad emaka limaskesta, mis teeb vähetõenäoliseks viljastatud munaraku vastuvõtu.

Kui tablette võtta õigesti, siis kujutavad need endast tõhusat rasestumisvastast meetodit, mis väldib rasestumist ravimi kasutamise ajal ega takista rasestumist pärast tablettide võtmise lõpetamist. Rasestumisvastaste tablettide võtmise alustamisel tuleb esimene tablett võtta menstruatsioonitsükli esimesel päeval, sel juhul tekib kaitse raseduse vastu juba esimesest tabletist.  Tablette tuleb võtta skeemi järgi regulaarselt  iga päev samal kellajal. Tablettide võtmise skeeme on erinevaid, kuid kõige sagedasem skeem näeb ette tablettide igapäevase järjest võtmise 21 päeva vältel ning seejärel 7 päevase pausi tegemise.

Siiski, teatud juhtudel võib tablettide tõhusus väheneda. Näiteks juhul, kui unustada tablett õigel ajal võtta, võib väheneda tablettide rasestumisvastane toime ning tekkida ootamatu veritsus. Kui võtta on ununenud üks tablett ja tavapärasest tableti võtmise ajast on möödas vähem kui 12 tundi, ei ole veel vajadust muretseda. Sel juhul tuleb võtta unustatud tablett esimesel võimalusel ning jätkata tablettide võtmist skeemi järgi. Rasestumisvastane kaitse on sel juhul säilinud. Kui tableti võtmise õigest ajast on möödunud aga üle 12 tunni või on vahele jäänud 2 või rohkem tabletti, ei ole ravimi toime enam kindel. Sel juhul on ebasoovitava rasestumise võimalus suur ning emaka limaskest reageerib järsule naissuguhormoonide taseme langusele veritsusega. Nendel juhtudel tuleb võtta viimane ununenud tablett kohe ning vahepealsed ununenud  tabletid jäetakse võtmata, seejärel  jätkatakse tablettide võtmisega vastavalt õigele rütmile ning lisaks tuleb kasutada täiendavaid rasestumisvastaseid meetmeid (kondoomi) vähemalt 7 päeva jooksul.

Ka mõningate teiste ravimite tarvitamine samaaegselt rasestumisvastaste tablettidega võib nende efektiivsust vähendada ning põhjustada hormooni nõrgenenud toimest tingitud veritsust. Selliste ravimite hulka kuuluvad näiteks antibiootikumid, rahustid, epilepsiaravimid ning viiruste-ja tuberkuloosivastased ravimid. Ka oksendamise või tugeva kõhulahtisuse korral võib hormoonide imendumine tabletist tavalises annuses olla mittetäielik. Sel juhul tuleb tablettide võtmist jätkata küll tavapärase skeemi järgi, kuid lisaks kasutada kondoomi  järgneva seitsme päeva jooksul.

Ootamatut veritsust või määrimist võib põhjustada ka mitme tabletilehe järjestikune tarvitamine ilma tabletivaba perioodita menstruatsiooni edasilükkamise eesmärgil või muul põhjusel.  Sel juhul tekib ootamatu veritsus tavaliselt teise tabletilehe kasutamise ajal.

Rasestumisvastaste tablettide tõhususe tagamiseks ja ebasoovitavate vaheveritsuste vältimiseks tuleb tablette võtta korrapäraselt ning õigeaegselt pikendada retsepti tablettidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles