Viis nippi, kuidas kellakeeramiseks paremini valmis olla

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viktor Cap/PantherMedia/Scanpix

Nädala pärast tuleb taas suveajale üle minna. Nagu varasemad kogemused on näidanud, ei pruugi see igaühel väga märkamatult mööduda ja ajavahe tekitab probleeme. Neid saab ennetada või leevendada, kui juba varakult valmis olla.

Kella keerates võidame küll tunnikese päevavalgust, kuid kaotame ühe tunni oma harjumuspärasest uneajast. Neile, kel on juba praegu magamisega raskusi, võib see väga halvasti mõjuda, kirjutab NBC.

Inimese keha on harjunud 24-tunnise tsükliga ja seetõttu võib tunniajane muutus oluliselt mõjutada organismi harjumuspärast rütmi põhjustades magmatust, ärrituvust, peavalu ja teisi tervisehädasid. Alabama Ülikooli teadlased leidsid, et kellakeeramise tagajärjel esineb kümme protsenti rohkem südameinfarkte.

Selleks, et ajavahest tekkinud ebamugavusi leevendada, valmistu juba varakult ette.

Mine varem magama. Mine juba nädala alguses iga päev pisut varem magama. Pooletunnine varu annab kehale ümberharjumiseks aega ja sul ei tule pärast kellakeeramist unega võidelda.

Pane äratuskell juba päev enne kellakeeramist tunnike varem helisema. On küll laupäev ja tõenäoliselt tahaksid pikalt põõnata, kuid sellega kingid omale märksa mõnusama esmaspäeva. Nihuta argitoimetusi ja söögikordi varasemaks, et keha muutusega harjutada.

Maga öösel korralikult välja. Väldi järgmisel nädalavahetusel lõunauinakute tegemist, alkoholi joomist, kohvi ja sigarettidega liialdamist ja teisi asju, mis võiksid uinumist häirida.

Tee kindlasti trenni või käis jalutamas. Enne magamaminekut tuleks vältida väga suure koormusega pingutust, sest see võib takistada õigel ajal magama jäämist. Varasem kehaline aktiivsus tuleb aga unele vaid kasuks.

Ole pühapäeva hommikul võimalikult produktiive. Järgmisel pühapäeval, kui kellad on tagasi keeratud, siis mine võimalikult vara õue, et olla päevavalguse käes. Valgus aitab keha tsirkadiaanset rütmi paika saada, teeb erksamaks ja annab energiat, et päev õhtusse veeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles