Pihtimus: aasta pärast maopaelaoperatsiooni on elu täielikult muutunud (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Christinas Clinic

Aasta tagasi kliiniku uksest sisse astudes oli Sandra peamiseks mureks asjaolu, et söömine oli muutunud justkui haiguseks. Süües ei tajunud noor naine piiri, kippus ahnitsema ning kilod muudkui kogenesid märkamatult.

Lõpuks kaalus naine 104 kg ning sel hetkel tundis naine, et midagi tuleb ette võtta. Nüüd, aasta pärast maopaela asetamist ja 36 kilogrammi kergemana, räägib Sandra meile oma kogemustest ja tunnetest.

«Eelmise aasta alguses olin lõplikult tüdinenud oma keha peitmisest, igapäevasest võitlusest toidu ja kehakaaluga ning otsustasin, et nii enam edasi kesta ei saa – pean oma tervise ja heaolu nimel kaalust alla võtma. Kõige raskem oli minu jaoks toidu piiramine ja oskus edaspidi kaalu säilitada, mistõttu tahtsin õigesti toituma õppida. Lahenduseks oli maopaela asetamine.

Olen oma otsusega väga rahul ning võin öelda, et eesmärgid on peaaegu saavutatud. Mu kaal on langenud ning välja on kujunenud uued söömisharjumused. Toiduportsjonid on palju väiksemad, närin toitu korralikult ning kuigi luban endale vahel ka jäätist või šokolaadi, on nii mõnedki toidud minu toidulaualt kadunud – kringlit, võileibu või saiatooteid pole ma juba terve aasta söönud. Need on lihtsalt toidud, mis hästi alla ei lähe või tekitavad kõhus ebameeldiva tunde.

Jälgisin enne operatsiooni erinevaid välismaa foorumeid ning lugesin, kuidas sealsed inimesed hoidsid rõngast 15-20 aastat. See aitas neil nö järje peal püsida. Tõepoolest, kogesin ise viimase aasta jooksul, et oli hetki, mil ma libastusin, kuid maopael tuletas end kohe meelde ning liialdatud toit tuli lihtsalt üles.

Ka sünnipäevadel ja erinevatel üritustel käies tunnen seoses oma toitumisega suurt erinevust. Varasemalt oleksin võinud süüa õhtu jooksul kolm-neli portsu, nüüd näen vaeva, et esimestki taldrikutäit lõpetada. Vahel olen ikka omaette torisenud, kui teised kõrval kooki või kringlit söövad, kuid see pahameel läheb kiiresti mööda, sest maopaelaga kaasneb palju rohkem positiivset kui negatiivset. Kannan nüüd kaheksa korda väiksema suurusnumbriga riideid, olen erksam ja õnnelikum, tunnen end oma kehas hästi ning ei kuule enam peas dialoogi, kas süüa või mitte.

Kui praegu operatsioonile tagasi mõelda, siis tundub, et kõik möödus väga kiiresti. Esimestel päevadel oli ebameeldiv tunne, kuid taastusin ruttu ja sain paari päevaga kliinikust koju. Aasta jooksul käisin kliinikus veel kolm korda portsüsteemi täitmas. Operatsiooni ja portsüsteemi täitmist läbiviiva kirurgiga jäin väga rahule – dr Viiklepp oli alati väga konkreetne ja abivalmis ning kui soovisin süvitsi rohkem teada saada, siis ta selgitas kõik väga hästi lahti. Tegelikult, ega mul palju küsimusi ei olnudki, sest kogu protsess oli täpselt nii, nagu mulle kliinikus enne operatsiooni selgitati. Sellist «mulle sellest ei räägitud» momenti ei olnud.

Maopaeala operatsioonile tulles tuleb arvestada, et elustiil ja toitumine muutuvad. Kindlasti ei takista maopael elu nautimist, kuid tõsistele toidugurmaanidele ma seda ei soovita. Olen tänu muudatustele saanud tunda tohutult palju rõõmu ning olen väga õnnelik selle võimaluse eest. Hetkel jätkan rahulikult kaalulangetust, sest soovitud kaaluni on veel nii mõnigi kilogramm jäänud. Ma ei seadnud endale eesmärgiks kiiret kaalulangust, et nahal oleks piisavalt aega taastumiseks ning et see ei jääks rippuma.

Neile, kellel on mure kehakaaluga ning kes ise oma toitumist ei suuda korrigeerida, soovitan tulla kliinikusse konsultatsioonile. Kui maooperatsioon ei ole õige lahendus, siis on olemas neil ka toitumis- ja treeningnõustamine, mis mind selle kogu protsessi vältel väga palju aidanud on.»

Andmed, kui maopaela asetamisest on möödunud üks aasta:

Kaal: 78 kg (-36 kg)

Kehamassiindeks (KMI): 27,31

Talje ümbermõõt: 91 cm (-22 cm)

Puusaümbermõõt: 95 cm (-19 cm)

Käe ümbermõõt: 27 cm (-9 cm)

Reie ümbermõõt: 55 cm (-13 cm)

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles