Kuidas säästa raha kaotamata seejuures sõpru? (1)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kui sul on tekkinud võlad ja sa üritad oma rahaasju joonele saada, võib seoses sõpradega tekkida ebamugavaid olukordi.

Nüüd, kus su eelarve on tagasihoidlikum või lausa rangelt piiritletud, ei saa sa ilmselt sõpradega käia poodides, kohvikus, kinos või mõnes muus meelelahutusasutuses nii tihti kui varem. Seltsieluga kaasneb muidki kulusid, kuid kuidas loobuda nendest nii, et sõbrad alles jääksid? Nõu annab Laenukool.

1. Ära häbene ja ole aus

Oled võlgades töö kaotuse tõttu? Või olid pikalt haige? Või langetasid lihtsalt valesid otsuseid? Vahet pole, mis põhjusel sinu rahaline seis halvenes, peamine on see, et sa tegeled probleemiga aktiivselt. Kõige lihtsam on olla sõprade vastu aus ning tunnistada otse, et hetkel on sul piiratud eelarve. Head sõbrad saavad aru, vahest isegi aitavad andes nõu, kuidas paremini säästa või informatsiooni teenimisvõimaluste kohta.

2. Paku alternatiive

Kui sa ei saa sõpradega aega veeta nii nagu te olete harjunud, siis otsi soodsamaid või lausa tasuta võimalusi meelelahutuseks. Raha puudumine ei tohiks takistada sõpradega suhtlemist. Initsiatiiviga näitad, et oled oma sõpradega aja veetmisest endiselt huvitatud. Kui otsida, siis tegevust leiab alati: lauamängud, raamatuklubi, tasuta muuseumide päevad, avalikud konsertid, sportmängud pargis, matk looduses, piknik või kodune filmi vaatamine, kuhu kõik toovad midagi süüa-juua.  

3. Alustage ühise projektiga

Fotoalbumi meisterdamine nullist või muu näputöö, ühiselt mingi võistluse jaoks treenimine, väiksemad kõpitsemised kellegi kodus, vana mööbli restaureerimine, vabatahtlik töö varjupaigas või loomaaias - võimalusi midagi suurt ühiselt korda saata on palju. Siinjuures kehtib ka reegel, et mida rohkem oma kätega teha, seda vähem raha kulub ja seda huvitavamad on ühised mälestused.

4. ‎Otsi uusi sõpru

Vahet pole, kas kontakt sinu praeguste sõpradega jääb samaks, muutub sinu rahalise seisu tõttu ikkagi harvemaks või hoopis katkeb, siis ürita leida inimesi, kelle tarbimisharjumused kattuvad sinu omadega. Sel viisil on lihtsam leida ühiseid tegevusi ja ka püsida endale seatud rajal. Sarnaste eesmärkidega inimestega suhtlemine aitab ka igapäevaseid pingeid maandada. Kellegagi kogemusi jagades ei kao siht nii kergesti silme eest. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles