Peigmehe pulmablogi: kuidas võtta vastu kõik need tähtsad otsused ja mitte kahetseda?

Taago Heinmaa
, peigmees/pulmakorraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harjutame avatantsu
Harjutame avatantsu Foto: Erakogu

Pulmadeni on jäänud viis kuud. On hetki, kus mulle tundub, et meie enda pulma planeerimine jääb teiste sündmuste varju. Otsuste vastuvõtmine on raske ning olulise tähendusega, kõrvus kumiseb mõte, et see kõik toimub elus vaid korra. Pulmadele ei eelne peaproovi ega ka iialgi kordusetendust.

Mille arvelt teha järeleandmisi, kui eelarve ei võimalda täita kõiki eesmärke? Miks olen pidanud ootama osade teenusepakkujate vastuseid mõistmatult kaua, kas sellepärast, et olen ise pulmakorraldaja ning arvatakse, et saan viivitustest aru?

Meie ja teised….

Ühel õhtul helistas Liisa ja ütles, et kui te sellel nädalal floristiga kokku ei saa, siis rohkem selleks enam võimalust ei tule. Seega tegime lihtsalt julmalt ruumi oma päevaplaanis ja broneerisime kohtumise. Ootame seda põnevusega. Olgu kohe öeldud, et floristi valik oli meile kõige kergem, see oli pea esimene asi, mille ma ära kinnitasin. Juba eelmisel aastal enne kihlumist palusin teda meie pulma. Tundub, et olin sel hetkel päris enesekindel Johanna jah-sõnas.

Olen palju kuulnud sõprade ja tuttavate käest - oh mis sul viga, pulmakorraldaja planeerib iseenda pulma, kõik on teada, kus, kes, mis, millal jne. Reaalsus on aga hoopis teine, tegelikult läheb meie enda pulma korraldamine üsna vaevaliselt. Kogu mu aeg ja vaimne võimekus kulub teistele pruutpaaridele. Õhtul, kui mu kallis kaasa minuga pulmaplaane arutada tahab, on mu pea juba nii paks, et vastan ainult «mhm». See tähendab omakorda, et hommikul pean kõik meie ideed ja otsused uuesti üle vaatama, et ma pulmapäeval väga üllatunud ei oleks.

Kui olime leidnud ja kinnitanud pulmakoha, koostanud külaliste nimekirja, pannud paika esialgse eelarve ning välja mõelnud oma pulma ideoloogia, tundus, et kõige raskem osa on tehtud. Siis täna võin öelda, et enam ma oma pruutpaaridele järgnevat protsessi ei ilusta. Edasised otsused ja sammud ei tundu üldse lihtsamad.

Alustame õhtujuhist. Oma kogemuse põhjal võin öelda, et õhtujuht on pulmas üks kõige olulisemaid isikuid - kõik võib tänu temale olla suurepärane ning vastupidi. Tean enamikke Eestis tegutsevaid õhtujuhte, puutun nendega oma töö pärast kokku pea iga päev. Mis omakorda tähendas, et soovisime Johannaga, et meie pulma tegelane oleks meile mõlemale uudne kogemus.

Seadsime õhtujuhile kriteeriumid - ta peab olema karismaatiline, hea energiaga ning sobima meie huumorimeelega. Ühel õhtul, Johannaga vesteldes, leidsime ühe potentsiaalse kandidaadi. Kiire sõnum Merilyle, et oleme avastanud too õige, ning et nüüd peab ta võtma kätte kõik oma oskused ja tutvused jah-sõna saamiseks. Järgnesid pikad läbi rääkimised, telefonikõned, meilivahetused. Mäletan, et olime õetütre sünnipäeval, kui saabus sõnum: «Jah, ma olen nõus teie pulmas osalema!» Kilkasime rõõmust, et olime saanud endale soovitud inimese. Ausalt öeldes ei usu ma seda siiani, see kõik on mu peas veel läbi seedimata.

Bändi otsingud viisid meid tantsima öölokaalidesse...

Muusika on meile väga oluline ning üks osa meie pulma ideoloogiast.  Siin oli valikuid kõvasti rohkem. Tuli välja ka tõsiasi, et hindades olid bändid omavahel läbi rääkinud, sest pakkumised tulid enam-vähem ühte kanti. Seega pidime võtma lahti esinemisgraafikud ning külastama erinevaid kohti, et näha bände live’is. Need õhtud-ööd olid väga lahedad, tantsisime, rääkisime... Kuid ilmselgelt läksid lõpuks väljaskäimised üpris kalliks, seega pidime otsuse langetama. Valisime bändi, mis meie peo kontseptsiooniga kõige rohkem sobis.

Bändiotsingud
Bändiotsingud Foto: Gerry Sulp

Pean siin kohal taas tõdema, et tegelikult teadsin juba mitu head aega tagasi, et see bänd meie pulma tuleb.

«Pulma jäävad meenutama järgmistele põlvedele fotod ja video!»

Seda lauset ütleme alati oma pruutpaaridele. See on ka meie eelarves koht, kus me kokku ei hoia. Kuigi hetkel mulle tundub, et kuskilt ei saa seda teha...

Aga see selleks. Pulmafotograafi leidmine ei olnud minu jaoks keeruline, teadsin juba ammu, kes mulle meeldib. Johanna sukeldus sinna maailma aga esimest korda, oma valikut ma talle ei öelnud. Merily saatis talle pika nimekirja ning Johanna hakkas tegelema uurimistööga. Mitmel õhtul toimusid omakorda voorud neile fotograafidele, kes sõelale olid jäänud, kuni ootamatult valis ta välja sama fotograafi, kes mullegi oli sümpatiseerinud. Sel hetkel vaatasime üksteisele otsa ja tundsime, et nii hea oli midagi otsustada, ilma ühegi vaidluseta.

Loomulikult tuleb meie pulma ka video. Siinkohal ütleb Liisa alati, et kõige rohkem kahetseb ta seda oma pulmade juures, et neil ei olnud videograafi. Seega see lahter tuli ja jäi eelarvesse. Otsisime Johannaga midagi erilist, teistsugust lähenemist. Aegluubis kaadrid on ju toredad, kuid olen neid liiga palju näinud. Vaatasime kõik pulmavideod läbi, tutvusime ka lähinaabrite videograafidega, kuni leidsime endale õige. Meil on tema peale väga suured panused, eks siis näis.  

Kus on catering’i pakkumised?

Pulmakorralduses tegelen just mina catering’i teemadel. Paradoksaalsel kombel olen ma oma pulma planeerides just nende järel pidanud kõige rohkem ootama. Teadsime kohe, kellele me päringud saadame. Nende vastused on veninud aga kuid...Teiste pulmade puhul oleksin kindlasti juba loobunud, meie puhul olen aga oodanud ja lootnud, et positiivsed ja õiglased pakkumised siiski tulevad.

Tundub, et peame ise oma pulmatoidud valmistama.
Tundub, et peame ise oma pulmatoidud valmistama. Foto: Erakogu

Johanna arvab, et olen liiga kannatlik, kuid mõistan nende hingeelu - jõulud, EV 100, nüüd lõpuks on aega minuga tegeleda. Igatahes sain sel nädalal esimese pakkumise kätte, loodan teised ka lähiajal saada, et langetada otsus, kellele me oma rahakotirauad avame.

Hiiumaa on imeline saar, vahel tundub nagu hoopis teine riik, kus on teised elud ja olud. Eriti hetkel, kus laevasõit võtab rohkem aega kui Soome minek. Igatahes on sinna igasugust inventari väga kulukas transportida, sh ka nt lauad ja toolid. Seega peame need kokku koguma saare enda pealt. Ma ei ole sellega veel algust teinud, kuid kõned kultuurimajadesse ja koolidesse tuleb ette võtta.

Kindlasti tuleb pulmalauda ka kohalikku kala
Kindlasti tuleb pulmalauda ka kohalikku kala Foto: Erakogu

Eelarve…

Olen endaga mingil määral rahu sõlminud. Tavaliselt kuni järgmise hetkeni, kui peame uue otsuse vastu võtma, mis rahakotti kergendab. Samas tuletan endale meelde, et selline üritus on ainukordne, reisida ja muud põnevat saame me elus veel teha, kuid oma Johannaga abielluda, seda vaid üks kord.

Üldiselt on enda pulmade korraldamisega selgeks saanud, et mida rohkem raamist välja mõtled, seda suurema aja- ja rahakuluga peab arvestama. Selle võlu ongi aga pikaajaline protsess, mis peaks pulmapäeval kõik ära tasuma.

Järgmisel korral...

«SaveTheDate» on tänaseks saadetud. Millal saata laiali paberkutsed? Hiiumaa, kaunis kauge saar, kuhu tullakse mitmeks päevaks. Kuidas jagada külalistele infot nt laevapiletite, ööbimise jms kohta? Ka teenusepakkujatele peab organiseerima ööbimise ja toitlustuse.

Kuidas lahendada olukorda kui külalised annavad teada oma tulekust kuu enne, kuid ööbimiskohad soovivad broneeringuid kinnitada vähemalt kolm kuud ette?

Minu pulmariietus? Tuleb välja, et ka see on aeganõudev protsess...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles