Kodus pruulitud teeseenejook võib olla tervisele ohtlik

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teeseenejook ehk kombucha.
Teeseenejook ehk kombucha. Foto: Lisa Vanovitch/PantherMedia/Scanpix

Viimasel ajal on hakatud taas palju kiitma teeneseenejooki kombucha’t, millest on saanud läänemaailma trendi- ja terviseteadlike hulgas suur hitt. USA mürgistusteabekeskus hoiatab aga, et kui teeseenejooki ise kodus pruulida, võib olla oht, et see ei olegi nii kasulik kui loodetud.

Amet hoiatab, et kuna kodune pruulimine ei ole kontrollitud protsess, siis on võimalus, et jook läheb mürgiseks, edastab Mashed.

Kuna teeseen on väga happeline, võib see söövitada mistahes anumat, mille sees seda kääritatakse ning seetõttu saastuda. USA mürgistusteabekeskuse sõnul on olnud juhtumeid, kui koduse teeseenejoogi joomisest on saadud pliimürgitus või hepatiidi nakkus. Kombucha joomise tagajärjel on inimestel tekkinud südamelihasepõletik, tugev lihasnõrkus ja isegi südame seiskumine. Teeseenejooki on kindlalt seostatud vähemalt ühe surmaga.

Lisaks ei ole siiani piisavalt tõestatud, et teeseen oleks nii mitmekülgselt tervislik, nagu seda sageli väidetakse.

Mürgistuse vältimiseks ei tohiks teeseen ei tohi kunagi kokku puutuda metalliga ja pruulimiseks tuleb kasutada klaasanumat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles