Populaarne toit, mis on tegelikult äärmiselt ohtlik

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JCB Prod/PantherMedia / JCB Prod

Kiirnuudlid on populaarne roog tudengite seas, aga neid eelistavad teinekord ka kiirustavad kontoritöötajad või raha lugevad inimesed. Sa pole ehk varemgi neid just kõige tervislikumaks söögiks pidanud, aga ehk ei osanud sa arvata, et tegemist on nii kahjuliku toiduga.

Võib-olla pidasid sa vahepeal kiirnuudlitega patustamist samaväärseks kui burgeri või friikate söömist – no vahel harva ju ikka võib! Dr Braden Kuo viis aga Massachussetsi haiglas läbi eksperimendi, mis oli esimene omalaadne, kirjutab Healthy Holistic Living.

Arst kasutas nimelt imetillukest kaamerat, et näha, mis juhtub su kõhus ja seedetraktis pärast seda, kui oled söönud kiirnuudleid. Video paljastas hämmastava ja kurva tõe – ka kaks tundi pärast söömist ei olnud nuudlid maos lagunema hakanud. Võrdluseks kasutati kodus valmistatud munanuudleid, mida meie organism suutis palju paremini seedida.

Tegemist on murettekitava teadmisega mitmel põhjusel. Esiteks koormavad kiirnuudlid meie seedeelundkonda, mis peab vaeva nägema mitmeid tunde, et seda ülitöödeldud toitu seedida. Iroonilisel kombel leidub kõige enam töödeldud roas kõige vähem kiudaineid, mis jällegi laguneb kiirelt ja mõjub halvasti su veresuhkrule ja insuliinitootmisele.

Kui toit jääb su seedeelundkonda nõnda kauaks, mõjutab see ka seda, kui palju toitaineid imendub – ja kiirnuudlite puhul ei saa me üldse erilisest toiteväärtusest rääkida. Lisaks sisaldavad kiirnuudlid säilitusaineid, mis on teatud kogustes surmavad – ja need samad ained püsivad pika perioodi sinu kõhus.

Erinevad uuringud on ka tõestanud, et kiirnuudlid ja teised töödeldud toidud on paljude haiguste otsesed põhjustajad.

Muidugi ei tapa sind üks kiirnuudlipakk, aga kui see muutub harjumuseks, on enam kui kindel, et su tervis hakkab jupsima. Tegemist on roaga, mida peaksid vältima igal võimalusel ning toidulaud olgu ikka tasakaalus ja andku õiges koguses kasulikke toitaineid ja vitamiine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles