Sinu silmavärv näitab ära, keda atraktiivseks pead

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JCB Prod/PantherMedia/Scanpix

Inimese silmavärv on midagi enamat kui pelgalt geneetiline pigmentatsioon. Näiteks võib see anda aimu inimese tervisest ja iseloomust. Nüüd leiti veel, et inimese silmavärv võib näidata, keda ta atraktiivseks peab.

Glasgow Ülikooli teadlane Lisa DeBruine avaldas koos kolleegidega väljaandes bioRxiv uuringu, milles jõudis järeldusele, et inimesed tunnevad suuremat külgetõmmet nende vastu, kel on nende vanematega sama silmavärv, edastab Reader’s Digest.

Uuringus osales üle 300 heteroseksuaalse ning homoseksuaalse naise ja mehe. Arvesse võeti nii nende endi, nende partnerite kui ka nende vanemate silmavärve, mis liigitati erinevatesse kategooriatesse silmavärvi ja värvitooni tumeduse alusel.

Nii leiti, et heteroseksuaalsed naised ja geimehed on enda kõrvale valinud kaks korda suurema tõenäosusega sellise partneri, kelle silmavärv on sarnane nende isa silmavärvile. Heteroseksuaalsed mehed ja lesbid võtsid aga kaks ja pool korda suurema tõenäosusega endale partneri, kelle silmavärv oli samasugune nagu nende emal.

DeBruine ja tema kaasteadlased järeldasid, et inimesed tunnevad suuremat külgetõmmet nende vastu, kelle silmad meenutavad selle vanema silmi, kelle sugu nad seksuaalselt eelistavad.

Uuringu tulemusi ei saa siiski veel väga tõsiselt võtta ja neist põhjalikke järeldusi teha, sest selleks tuleb antud teemat põhjalikumalt käsitleda. Küll aga on see huvitav tulemus ja ühtib varasemate uuringutega sellest, et inimesed peavad suuremalt jaolt atraktiivseks endale sarnase välimusega kaaslaseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles