Oscarid tulevad seekord nägeluste saatel

Neeme Raud
, ajakirjanik, New York-Tallinn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuste Oscari nominentide grupipilt. Leia pildilt Steven Spielberg, Guillermo del Toro, Gary Oldman, Timothee Chalamet, Daniel Kaluuya, Sally Hawkins, Margot Robbie, Saoirse Ronan, Greta Gerwig, Meryl Streep, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Sam Rockwell, Kobe Bryant, Mary J. Blige, Allison Janney, Laurie Metcalf, Jordan Peele ja Octavia Spencer.
Tänavuste Oscari nominentide grupipilt. Leia pildilt Steven Spielberg, Guillermo del Toro, Gary Oldman, Timothee Chalamet, Daniel Kaluuya, Sally Hawkins, Margot Robbie, Saoirse Ronan, Greta Gerwig, Meryl Streep, Willem Dafoe, Richard Jenkins, Sam Rockwell, Kobe Bryant, Mary J. Blige, Allison Janney, Laurie Metcalf, Jordan Peele ja Octavia Spencer. Foto: SCANPIX

Homme maailma filmiauhindade kuningliku tseremoonia, 90. Oscarite jagamise juures on nii mõndagi, mida jälgida – esmalt muidugi seda, kui tugeva jälje jätab sellele kampaania #metoo. Kõigil USA suurematel meelelahutuspreemiate jagamistel on ahistamisskandaal tänavu ju teemaks olnud, ja nüüd siis Hollywoodi kroonjuveelid!

Hollywoodist, täpsemalt produtsent Harvey Weinsteinist kõik ju mullu sügisel algas. Sümboolselt teatati just sel nädalal, et Weinsteini kompanii kuulutab välja pankroti, sest sellele ei õnnestunud ostjat leida. Filmiilma esimeses ešelonis on viimastel kuudel toimunud üldse üsna suur puhastus: ahistamissüüdistuste tõttu on ametist lahkunud hulk filmitööstuse juhte. Lugematutes artiklites on samas nenditud, et naisi on Hollywoodis alati nähtud pigem seksobjektide kui võrdsete tegijatena. Filmitööstus püüab neile süüdistustele vastates enese õigustuseks väita, et näiteks mullu moodustasid Oscareid välja andva Ameerika Filmiakadeemia uutest liikmetest 39 protsenti naised ja ligi kolmandiku mitte valgenahalised filmitegijad. Tänavustest Oscaritele kandideerijatest on naisi küll 28 protsenti ja mittevalgeid vaid 13 protsenti, kuid see peegeldab ekraanil tehtud tööd. Kokkuvõttes peaksid kõik need arvud aga ju kinnitama, et kuigi kohe ei ole võimalik 50-50-lahendust saavutada, on Ameerika filmiilma pale muutumas kirevamaks nii sooliselt kui ka rassiliselt, väidetakse Los Angeleses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles