Eestlaste nipid: kuidas väikeste muudatuste abil elektri arvelt raha säästa?

Kati Voomets
, rahaasjade teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Woman holding euros bills and house model
Woman holding euros bills and house model Foto: Piotr Marcinski/PantherMedia / Piotr Marcinski

Eestisse on saabunud tõeline talvekülm, mis tähendab, et ka elektrikulud tõusevad sellega seoses lakke. Kuidas aga selle arvelt siiski säästa? Eestlased on nupukad!

Facebooki-grupis «Kogumispäevik» võeti veebruarikuus vaatluse alla kodukulud, mis just talvekuudel paljude perede eelarvest küttekulude näol suure tüki hammustavad. Kuidas aga väikeste muudatuste abil energiakulusid vähendada?

Viimaste kümnendite jooksul on elektritarbimine kodumajapidamistes kordades tõusnud, sest ka elektriseadmete hulk meie kodudes on oluliselt kasvanud. Pea igas kodus leidub täna vähemalt üks digiboks, ruuter, arvuti, veekeetja ja palju teisi elektriseadmeid.

«Energiat on lihtsate nippide abil võimalik kokku hoida igas majapidamises. Enamik energiasäästulahendusi on sama lihtsad kui jalgrattasõit ning võivad väiksema arve tuua juba järgmisel kuul,» sõnas Eesti Energia energiatoodete tootejuht Mihkel Pedak ja lisas: «Säästa on võimalik kõigil, sõltumata sellest, kui suur on igakuine elektriarve. Küsimus on pigem selles, et kas inimese elektriarved on tema jaoks piisavalt suured, et ta oleks motiveeritud ainult elektrisäästuga tegelema.»

Suurim säästupotentsiaal peituvatki just küttes, sest sinna kulub kõige rohkem energiat. Ühtlasi on eramutes küttekulude alandamine tihti võimalik ka ökonoomsema küttesüsteemi kasutuselevõtuga. Näiteks asendades elektrikütte maaküttega võib kokkuhoid olla kuni kolmekordne. Mida aga veel silmas pidada energiakulude vähendamiseks?

Mihkel Pedaku soovitused on järgmised:

  1. Lülita välja. Tänapäeva majapidamistes võib leida isegi kuni 20 seadet, mis on pidevalt ooterežiimil ja tarbivad elektrit mitte ainult aktiivse kasutamise ajal, vaid pidevalt, 24 tundi päevas ja 365 päeva aastas. Ooterežiimil olevate seadmete tarbimine võib moodustada kuni 10 protsenti kogu elektriarvest.
  2. Mõtle tasuvusajale. Uut kodumasinat ostes ära vaata ainult letihinda, vaid ka seda, kui palju seadme ülalpidamine sulle tema kasutusajal maksab. Kallim, kuid ökonoomsem masin tasub sageli ära paari aastaga. Vahetades 20-aastase külmiku uue A++ külmiku vastu saab aastas säästa kuni 33 eurot, kasutades nõude pesemiseks nõudepesumasinat, võib aastas vee ja energia arvelt kokku hoida 40-79 eurot.
  3. Alanda temperatuuri. Pesu ei pea pesema 60- ega 40-kraadise veega. Kergelt määrdunud pesu puhul aitab ka 30-kraadine tsükkel. Ühtlasi ei pea põrandakütte ega veeboileri temperatuur olema maksimumil. Boileri puhul piisab temperatuurist 55 kraadi ja seejuures väheneb katlakivi teke, mis mõjutab samuti boileri energiatarbimist. Ühe kraadi võrra toatemperatuuri alandamine tähendab ligi viieprotsendilist küttekulu alanemist.
  4. Vähenda kasutust. Vee puhul kehtib lihtne reegel – veekulu hoiad kokku vähem vett kasutades, energiakulu alaneb aga seetõttu, et vee soojendamiseks kulub vähem energiat. Kõige suurema kokkuhoiu köögis ja vannitoas toob veesäästlike segistite ja segistiotsikute kasutuselevõtt, millega võib neljaliikmeline pere säästa aastas kokku hoida ligi 200 eurot. Lühendades duši all käimise aega kümnelt minutilt seitsmele, on neljaliikmelisel perel võimalik säästa ligi 24 eurot aastas.
  5. Tarbi teadlikult. Kuna kogu Eesti on üle viidud kaugloetavatele tunnipõhistele arvestitele, saavad näiteks Eesti Energia kliendid tunnise täpsusega iseteenindusest või mobiiliäpist vaadata, kuidas on nende elektritarbimine ajas muutunud ning võrrelda seda nädala, kuu või aasta lõikes. Hoides oma tarbimisel pilku peal, näed täpselt, millist mõju on arvetele avaldanud näiteks energiasäästlikumad kodumasinad või kütteperioodi algus. Kui leiad kokkuhoiukohti ja säästad tarbides vähemalt ühe kilovatt-tunni, mõjutab see su elektriarvet kolmekordselt, sest säästetud elektrienergia võrra väheneb ka makstav võrgutasu, elektriaktsiis ja taastuvenergiatasu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles