Moeloojad paljastavad: kui kallid on presidendivastuvõtu uhked kleidid?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Padar ja Kristel Mardisoo
Tanel Padar ja Kristel Mardisoo Foto: Erlend Štaub

Pühapäeval istub suur osa Eesti rahvast teleka ees, et jälgida meie vabariigi juubelipidustusi. Paljud ootavad pikisilmi just «kleidiparaadi», et vaadata, kes sel aastal tualetiga üllatab. Uurisime Eesti tuntud moeloojatelt, kelle kliendid on aastast aastasse presidendivastuvõttudel käinud, milliseid töösaladusi nad meiega jagada saavad.

Kõik moeloojad jäävad oma nõuannetes üksmeelseks ning soovitavad kahtlejatel igal juhul pigem kindla peale välja minna. Kleitide osas tasub jälgida, et need oleksid hästi istuvad ning pigem vältida liiga julgeid lõikeid ja materjale, mis välklampide valguses ehk kõige meelitavamad pole.

Kleitide saladused

Meeldejäävaid kleite on moekunstnike jaoks läbi aastate olnud palju. «Üks meeldejäävamaid hetki oli Aldo Järvsoo must Muhu tikanditega siidkleit Tiina Kaalepile, puhas ja aristokraatlik,» meenutas ehtekunstnik Tanel Veenre, kui temaga möödunud aastal sel teemal vestlesime. «Ning teine sarnane lilla siidrüü tikitud tihastega Luisa Värgile. Loodan, et need imed jõuavad kord ERMi kogudesse.»

Tiina Kaalepi head maitset kiitis ka moelooja Tiina Talumees, tema lemmikute hulka on aastate jooksul kuulnud veel ka Signe Kivi.

Kui palju maksavad aga tähtsa ürituse kleidid? Muidugi saab hakkama ka n-ö lihtsamalt ja odavamalt – rahvariided on alati kindla peale minek. Moelooja Piret Ilves avaldas meile möödunud aastal, et hinna määravad paljud tegurid: disaini keerukus, materjal, töötlusviis jne. «Väga erinevates hinnaklassides on võimalik ühtviisi lummavaid lahendusi leida,» teab disainer, et alati ei peagi panustama sadadele eurodele.

Moeloojad paljastavad, et aastate jooksul on nii mõnigi hinnaline kleit punast vaipa kaunistanud. Näiteks on Iris Janvieri moemajas valminud täissiidist couture-detailidega teos Kristel Mardisoole, mida Tanel Padari elukaaslane kandis üle-eelmisel aastal – selle hind oli 800 eurot.

Tiina Talumehe stuudio õhtukleitide hinnad on umbes vahemikus 800–2500 eurot. Moelooja Kristina Viirpalu teab oma kogemusest, et kõige kallimate kleitide hind on  küündinud umbes kolme keskmise kuupalga ulatusse. «Hinnainfo on konfidentsiaalne, kuid keskmiselt jääb see 1000–3000 euro vahele,» ütleb Viirpalu.

Disainer Mariliis Soobard, kes juhib brändi Marimo, ütleb, et nende stuudio kleitide hinnad jäävad üldjoontes vahemikku 800–2000 eurot. Hind sõltub paljuski sellest, kas tegemist on kollektsioonimudeli või eritellimusel valminud kleidiga.

***

Artikkel ilmus esmakordselt 22.02.2018

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles