Eestlaste kolm nippi, kuidas puhastusvahenditelt raha säästa

Kati Voomets
, rahaasjade teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile kirjutasime värskest uuringust, mille kohaselt on koristamine naise kopsudele laastav ja seda just põhjusel, et puhastusvahendites sisalduv keemia on kahjulik.

Tuntud Facebooki säästugrupis «Kogumispäevik» keskendutakse veebruarikuus kodukuludelt säästmisele ning jagatakse kasulikke nõuandeid. Mis on grupi liikmete enamlevinud nipid, kuidas puhastusvahenditelt raha säästa ja seda teha veel nii, et ka tervist säästa?

Puhastusvahendite valik poes võtab ilmselt kõigil slime eest kirjuks. Nende hinnad varieeruvad mõnest eurost paarikümne euroni. Tegelikult on enamikke neist aga võimalik märksa soodsamate isetehtud vahendite vastu vahetada. Nii mõnigi neist on isegi efektiivsem kui poes pakutav. Seda enam, et nii on võimalik ka korralikult raha säästa. 

  1. Pesu pesemine

Kogumispäeviku grupi liikmed on välja toonud, et kõige tõhusam on riietelt plekke eemaldada sooda ja sooja vee abil. Ainukeseks tingimuseks on kiire reaktsioonikiirus, sest see meetod toimib kõige paremini just värske pleki puhul.

Tõhusa plekieemaldajana on välja toodud ka sidrunimahl, mida tuleks hõõruda plekile ja seejärel ka pisut mahla plekile pigistada. Pärast seda tuleks riie sooja veega üle loputada.

On ka neid, kes kasutavad 1/3 klaasi äädika ja 2/3 klaasi vee segu ning puhastavad sellega plekikohta mõne pehme riidetükiga. Seejärel loputatakse riie sooja veega üle.

Pesu pesemiseks soovitatakse kasutada ka isetehtud pesugeeli sapiseebist ja pesusoodast. Loputusvahendina aga kasutatakse äädikat.

2.Kodukoristus

Paljud «Kogumispäeviku» liikmed on tõdenud, et kui kodus on sidrunmahl, söögisooda ja äädikas, siis väga palju rohkem puhastusvahendeid polegi vaja.

Ühe lihtsa pesuvahendiga saadakse puhtaks nii WC, vannituba, kraanikausid kui ka teised keraamilised pinnad. See kodune puhastusvahend koosneb ühest osast sidrunhappest, kahest osast söögisoodast ja mõnest tilgast eeterlikust õlist. Kõik koostisosad tuleks segada ja seejärel kanda niiskele nuustikule, harjale või puhastatavale pinnale ja hõõruda pind puhtaks. Vajadusel võiks puhastatava pinna pehme lapiga ka ära kuivatada.

Väga rasvaste pindade puhastamiseks soovitatakse aga kasutada sidrunimahla, nõrga äädikalahuse või söögisooda segu.  Näiteks vanne ja kraanikausse aitab läikima lüüa see, kui küürida neid 5% äädikaga ja seejärel loputada külma veega puhtaks. Äädikas sobib ka WC-poti desinfitseerimiseks. Selleks tuleks valada potti 250 ml 30% äädikat ja lasta sel üleöö settida, hommikul tuleks pott aga puhtaks loputada.

3.Nõudepesu

Klaasi ja kristalli soovitatakse pesta veega, millele on lisatud noaotsatäis sinepit või sinepipulbrit. Nõud saab kirkalt puhtaks, kui loputada neid pärast pesu külma veega, millele on lisatud natuke äädikat. Kel on probleeme pottide ja pannide plekkidest vabastamisega, võiksid samuti proovida äädikat.

Nõudepesumasinas kasutatakse nõudepesutablette vaid siis kui on tõesti mustad nõud, sest tegelikult peseb masin ka veega kõik kenasti puhtaks. On ka neid, kes kasutavad isetehtud nõudepesumasinapulbrit. See koosneb neljast osast söögisoodast, ühest osast sidrunhappest, ühest osast jodeerimata meresoolast ja tsitruse eeterlikust õlist. Kõik ained tuleks kokku segada, õhukindlasse purki sulgeda ja soovi korral võib pulbri ka jääkuubikuvormidesse panna ning õhu kätte kuivama jätta.

Ka sinepipulber teeb väidetavalt potid-pannid, mida ei tohi nõudepesumasinasse panna, rasvast väga hästi puhtaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles