Uuring: koristamine on naiste jaoks sama kahjulik kui paki sigarettide suitsetamine (1)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frustrated woman with various cleaning brushes
Frustrated woman with various cleaning brushes Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Värske uuring kinnitab, et kodutööde käigus kasutatavate kemikaalide tõttu on tegemist naiste jaoks väga ohtliku tegevusega, mis on võrdne 20 suitsu ära tõmbamisega. Meestel aga kõrvalnähtusid ei esinenud.

Bergeni ülikooli teadlased uurisid 20 aasta jooksul 6235 mehe ja naise kopse. Igalt uuringus osalenud inimeselt küsiti ka, millised on nende koristamisharjumused ning milliseid tooteid nad seejuures kasutavad.

Selgus, et on olemas selge seos naiste kopsukahjustuste ja kodukoristamise vahel, samas meeste puhul see korrelatsioon välja ei tulnud. Naistel aga, kes koristavad kodusid – olgu siis kord nädalas või on professionaalsed puhastusteenindajad – väheneb kiirelt kopsumaht. Kopsumahu vähenemine oli samaväärne nendega, kes suitsetasid 10-20 aasta jooksul paki sigarette, vahendab Daily Mail.

Uuringu autorid hoiatavad, et naiste hingamisteede jaoks on koristamine ohtlik. Rolli mängivad selles puhastusvahendites leiduvad kemikaalid, näiteks ammoniaak. Samas olid teadlased üllatunud, kuna polnud vahet, kas inimene eelistas koristamisel pihusteid või vedelikke. Nad eeldasid, et pihustid mõjuvad kopsudele kahjulikumalt.

Teadlased soovitavad vähem kasutada kemikaale – vesi ja mikrokiust lapp sobivad enamiku pindade puhastamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles