Kas seks aitab grippi ja külmetushaiguseid ravida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kas ma saan sind kuidagi aidata?»
«Kas ma saan sind kuidagi aidata?» Foto: Panther Media/Scanpix

Põdurana ei ole vaja kallimast eemale hoida. Mõõdukas seksuaalelu võib külmetushaiguste ja gripi ravile tõepoolest kaasa aidata.

2009. aastal otsustas dr Carl Charnetski Wilkesi Ülikoolist koos kolleegi Frank Brennaniga uurida, kuivõrd on seks seotud IgA ehk immunoglobuliin A näitajaga, edastab iTech Post. IgA-antikehi eritavad limaskestad ja kui neid süljest või teistest kehasekreetidest võetuna analüüsida, saab kindlaks teha inimese immuunsüsteemi tugevuse.

Teadustöö nimel intervjueerisid dr Charnetski ja Brennan 111 tudengit ja küsides neilt küsimusi seksuaalelu aktiivsuse kohta. Seejärel võeti noortelt süljeproove ja mõõdeti ära nende IgA-antikehade tase.

Mida leiti?

  • Tudengitel, kes seksisid enda sõnul vähem kui korra nädalas, registreeriti veidi kõrgem IgA-antikehade tase kui neil, kes üldse ei seksinud.
  • Tudengitel, kes seksisid enda sõnul korra või kaks korda nädalas, registreeriti 30-protsendiline IgA-antikehade taseme tõus.
  • Tudengitel, kes seksisid üle kolme korra nädalas, registreeriti aga veelgi madalam IgA-antikehade tase kui neil, kes üldse ei seksinud.

Uuringu tulemused näitavad, et mõõdukas seksuaalelu (kuni kaks korda nädalas) tugevdab immuunsust, kuid liiale ei maksa samuti minna. Väga aktiivne seksuaalelu võib keha isegi nii palju koormata, et teeb sind haigustele vastuvõtlikumaks.

California Ülikooli immunoloog Clifford Lowell oletab, et tervislikku seksuaalelu elavad inimesed puutuvad haigustekitajatega rohkem kokku. «Immuunsüsteem vastab nendele võõrantigeenidele rohkem IgA-antikehi tootes ja eraldades.»

Dr Charnetski selgitab, et inimesed, kes seksivad umbes ühe või kaks korda nädalas, kogevad vähem stressi ja pinget kui need, kes üldse ei seksi. «Me teame, et stress ja ärevus ajavad IgA-taseme madalamaks,» lisab ta.

Aga kas seks aitab reaalselt ka haigust ravida? «Seks on üks kõige paremaid mooduseid, kuidas haigusega toime tulla,» ütleb psühholoogia- ja seksuaalteraapia tudeng Tarah Bowser, kes avastas oma teadustöös, et orgasmiga eralduvad IgA-antikehad, mis aitavad haigusega võidelda.

Lisaks on Bowseri sõnul haigena hea seksida seetõttu, et siis eralduvad organismis heaoluhormoonid endorfiinid, mis aitavad leevendada peavalu. Ka prolaktiin, mis tänu seksile vallandub, aitab enesetunnet parandada. See hormoon soodustab põskkoobaste puhastumist ja aitab lõhnatajul tagasi tulla.

Seega võib seksist haiguse ravimisel tõesti kasu olla, kui vaid leiad partneri, keda su tatinina ja köha ei peluta. Armastus on kõikvõimas!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles