Rootsi ametnikud mures: laste kallal vägivallatsejad pääsevad sageli karistuseta

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Rootsi on esimene riik maailmas, kus keelati seadusega laste kehaline karistamine. Kuid ametnikud pole rahul ning usuvad, et seadusi tuleks veelgi karmistada.

The Local kirjutab, et Rootsis on laste kehaline karistamine keelatud juba aastast 1979, kuid reaalsuses pääsevad sageli vanemad, kes seaduse vastu eksivad, karistuseta. Rootsi laste ombudsman Anna Karin Hildingson Boqvist märgib, et probleem on tõsine.

Rootsi lastevanematel on keelatud lapsi füüsiliselt karistada ning see seaduse silmis sama, mis kehaline väärkohtlemine täiskasvanute vahel. Murekoht on aga see, et vanemad, kes lastele laksu annavad või neid tutistavad, jäävad sageli karistuseta. Kuna lastevastane vägivald ei jäta alati füüsilisi jälgi - eriti kui puuduvad tunnistajad - on peaaegu ainus viis juhtunut tõendada lapse enda tunnistust arvesse võttes. Seadus aga nõuab, et lapsed suudaksid juhtunut kirjeldada samal viisil, kui seda täiskasvanud teeks.

Ühel juhtumil otsustas kohus, et tegemist on väikese rikkumisega, mis põhjustas vähest valu. Tegemist oli kaheksa-aastase tüdrukuga, kelle vanemad rihmutasid tema jalgu. Ombudsman märkis, kui vale oli seejuures kohtu otsus - arvesse oleks tulnud võtta ka asjaolu, et tegemist oli lapse hooldajate vägivallatsemisega, mis oli suunatud otseselt lapse vastu. Juba see peaks olema raskendav asjaolu.

Nii kutsuvadki murelikud Rootsi ametnikud üles seadusi muutma ja karmistama. Nad soovivad, et lisataks klausel, mille kohaselt ei pea vägivald alati põhjustama valu, vaid tasub suhtuda karmimalt, kui tegemist on lapse hooldajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles