Kuidas toetada rinnavähivastast võitlust?

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kampaania «Teksadega rinnavähi vastu»

Maikuu on rinnavähi varajase avastamise kuu, mil naisi kutsutakse aktiivselt sõeluuringus osalema. Uuringu tähtsuse teadvustamiseks ning mammograafiabussi aparatuuri digitaliseerimise jaoks annetuste kogumiseks viiakse läbi erinevaid üritusi, kus jagatakse infot ning igaüks saab anda oma panuse.

21. mail kutsub Eesti Vähiliitu üle kümne aasta toetanud Avon osalema SEB Maijooksul, et teha head nii iseendale kui ka teistele. Tallinna Lauluväljakul on 21. mail kohal mammograafiabuss, kus naised saavad infot rinnavähivastase võitluse kohta, nõu saab ka meedikutelt. Avoni telgist saab osta heategevustooteid, mille kogutulu läheb vähiliidule.

Üritusel ühendavad käed ka Naisteleht, Avon ja Kadarbik, kes on spetsiaalselt Maijooksu jaoks kokku pannud 5-eurosed heategevuskotid, mille müügist saadud tulu läheb kõik mammograafiabussi uue mammograafiaaparaadi ostmiseks. Heategevuskotte saab osta Maijooksul üles seatud Avoni telgist või heategevusliku rinnamärgiga T-särgiga naistelt.

27. mail algusega kell 18 leiab Tallinnas Viru keskuses aset üritus «Teksades rinnavähi vastu», mida veab veebiajakiri Femme koostöös Eesti Vähiliiduga. Sarnaselt roosa lindi kandmisega näidatakse teksade kandmisega sel päeval, et hoolitakse endast, lähedastest ja neist, kes rinnavähki põevad. Küsimustele vastab mammoloog. Õhtu lõpetab heategevuskontsert Reval Cafés, kus teiste seas astub üles Birgit Varjun.

2009. aasta lõpus avaldatud 18 riigi andmeid hõlmav rahvusvaheline rinnavähiraport tõi välja, et eelkõige tänu vähi varajasele avastamisele ja edusammudele ravis on parimate tulemustega riikides kümne aasta elulemusmäär 80 protsenti, mis veel pool sajandit tagasi oli napilt üle 50 protsendi.

Maailmas on tõestatud, et hästi organiseeritud sõeluuringutega on võimalik suremust rinnavähki vähendada kuni 30 protsenti. Samuti on tänapäeval märkimisväärselt paranenud ravivõimalused.

Eelmisel aastal sai kutse sõeluuringule ligi 63 tuhat naist, skriiningul osales neist veidi üle poole. Uuringute käigus avastati 142 vähijuhtu, millest 72 protsenti olid varases staadiumis. Tänavu oodatakse nimeliste kutsetega skriiningule 52 000 naist vanuses 50 kuni 62 aastat.

Sõeluuringute läbiviimise väikelinnades tagab mammograafiabuss, mille Eesti Vähiliit soetas 2009. aastal nii ettevõtete kui eraisikute heategevuslike annetuste abil.

Erinevate kampaaniate ja samuti spetsiaalsete heategevustoodete müümisest saadud tulu abil kogutakse raha mammograafiabussis oleva mammograafi digitaalaparaadi soetamiseks.

Ajaga vananeb nii tehnoloogia kui ka moodsad seadmed ise. Praegu tehakse mammograafiabussis rinnapilte fosforplaadilugejaga. See aparaat vananeb aga mitte aastatega, vaid võtete kordadega, samuti on kiirgusohtlikum. Uus digitaliseeritud aparaat on minimaalse kiirgusohtlikkusega ja täpsema diagnostilise kvaliteediga.

Kuidas saad Sina aidata?

  • Osale Maijooksul 21. mail Tallinna Lauluväljakul.
  • Võta osa kampaaniast «Teksades rinnavähi vastu» 27. mail algusega kell 18.
  • Osta heategevustooteid, näiteks Avoni heategevustooteid või tänavuse kampaania raames või miks mitte ka Reval Caféd külastades roosa lindiga martsipanikooki.
  • Anneta digitaalse mammograafi fondi raha keskkonnas www.help.ee või helista Eesti Vähiliidu annetusnumbrile 900 7727, kõne hind on 5 eurot.
  • Kontrolli ise oma rindu.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles