Külm tahab natuke teravat: proovi Hiina kööki

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina uusaasta tähistamise juurde kuuluvad ka Hiina laternad.
Hiina uusaasta tähistamise juurde kuuluvad ka Hiina laternad. Foto: SIPA/Scanpix

Hiina uusaastat võib tähistada suurejooneliselt, tagasihoidlikult või ka üldse mitte. Aga ühe maitseseikluse kaugele Hiinamaale võiks teha sellegipoolest: maitsete ja aroomide palett on seal lõputult kirju.

Kui keegi ütleb veendunult, et talle maitseb Hiina köök, võib nii mõnigi kord kahtlustada, et tegelikult meeldib talle lääneriikide «hiinakate» lähenemine Aasia toidule. «See, kes tunneb Hiina kööki lähemalt, ütleks pigem näiteks, et talle on meelepärane Sichuani köögi tuimestav vürtsikus või Shandongi soolakad mereanniroad,» arutleb Juta Raudnask, kes kaupleb oma Umami poodides kogu maailma köögieksootikaga ja keda maitsete kogumise rännakud on mitu korda ka Hiinamaale viinud.

Hiina köögikultuur on üksipulgi läbikirjeldamiseks määratu, jagunedes ilmakaarte järgi neljaks suuremaks piirkonnaks, ja nendegi iga nurk võib olla ise moodi. Lõuna-Hiina ehk Kantoni kööki tuntakse tihti magushapu sealiha ja krevettide järgi, Põhja-Hiina ehk Pekingi köögist pärineb kuulus Pekingi part, Ida-Hiina ehk Shanghai kant paistab silma kalaga ning Lääne-Hiina ehk Sichuani lipukirjaks on tugevad vürtsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles