Kümme viisi, kuidas ära tunda nartsissist (ja miks see oluline on)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Mitte igaüks, kes vaatab liiga kaua peeglisse või eputab oma saavutustega pole nartsissist. Mõned inimesed on lihtsalt ülbed ja enesekesksed. Tõeline nartsissist aga kannatab nartsissistliku isiksusehäire all.

Ning vastupidiselt nende enesekindlale pealispinnale on tegelikult tegemist katkiste inimestega, kel on väga õrnad egod. Tavaliselt on selle põhjuseks lapsepõlvest saadud traumad. See, mida me näeme, on fassaad, alter ego, mille nad on loonud, et end kaitsta haiget saamise eest.

Kuidas nartsissiste ära tunda ja vältida nende lõksu langemast?

Neil on grandioosne enesehinnang

Kuna nad peavad kaitsma oma rabedat hinge, näitavad nad end väljapoole veatuna.

Neil puudub empaatiavõime

Nartsissistid näevad teisi vaid iseenda pikendusena. Nad kasutavad inimesi oma enesehinnangu tõstmiseks ning, vastupidi, teiste ebaõnnestumisi peegeldavad nad tagasi. Kui laps saab koolis häid hindeid, on ta minu laps, kui aga halbu, siis on ta läbikukkuja just nagu tema isagi.

Austajatehordid

Nartsissistid vajavad austajaid, kes usuvad neisse pimesi. Usutakse, et enamik sektijuhte on olnud nartsissistid.

Neil peab olema alati õigus

Nad ei eksi kunagi. Kui nad teevad vea, on selles süüdi teised. Neil on igaks asjaks vabandus.

Seksuaalselt vabameelsed

Nad on seksuaalselt seiklushimulised, võidetud vallutused toidavad nende ego.

Nad on võluvad

Kuna neil puudub empaatiavõime, pole nartsissistidel normaalseid sotsiaalseid oskusi. Kompenseerimiseks õpivad nad inimeste käitumist ja mängivad pidevalt näitemängu. Kui nad oma oskused sinu peal mängu panevad, on nad vastupandamatud.

Priviligeeritud

Nad usuvad, et neile ei kehti samad reeglid, mis teistele. Nad teevad, mida tahavad.

Välimusest sõltuvuses

Alates füüsilisest väljanägemisest sõpradega lõpetades – neid peab imetlema igas eluvallas.

Halvad suhted

Hävitustöö, mis neist maha jääb, ei pruugi olla alati silmaga nähtav, aga nad ei suuda olla pikaajalistes tervetes suhetes. See ei tähenda, et suhted ei püsi – neist võib olla väga raske lahti saada.

Nad ei suuda muutuda

Nartsissiste ei saa ravida. Nad ei tea, et neil on häire. Nad pigem muudavad oma käitumist, et saavutada ihaldatud eesmärk või midagi ära hoida (näiteks lahkuminekut). Aga niipea, kui oht on möödas, käituvad nad taas vanamoodi. Kui sa oled suhtes nartsissistiga, tee kiirelt minekut!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles