Roman Zaštšerinski retseptisoovitus: marineeritud siig röstitud kartuli ja varsselleriga

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Riikoja

Kaubamaja ajakiri Hooaeg avaldas oma kevadises numbris kolm Roman Zaštšerinski kalatoitude retsepti - toome siinkohal teini teise retsepti, milleks on marineeritud siig röstitud soolase kartuli, varsselleri ja Kreeka pähklitega. Head katsetamist!

Neljale

  • 500 g siiafileed (heeringat, räime, koha)
  • 500 ml vett
  • 50 g suhkrut
  • 20 g soola
  • ½ tl apteegitilli (fenkoli) seemneid
  • ½ tl sinepiseemneid
  • 10 tera valget terapipart
  • 4 tera vürtspipart
  • 3 loorberilehte
  • 2 tera nelki
  • 15 g 30% äädikat
  • ühe punase sibula rõngad
  • üks keskmine porgand
  • kaks küüslauguküünt

Pane kõik komponendid peale kala potti ja lase keema tõusta. Seejärel jahuta marinaad umbes 50 °C-ni. Lõika kala portsjoniteks. Pea meeles, et suuremad tükid vajavad pikemat marineerimist. Aseta fileed klaasist või metallist nõusse ja vala peale soe marinaad. Marineeri vähemalt 24 tundi. Parima maitse saad umbes 4 päeva pärast.

Sinepikaste

  • 1 munakollane
  • 3 spl Dijoni sinepit
  • ⅓ tl soola
  • 2 spl vedelat mett
  • 1 tl valge veini äädikat
  • 225 g viinamarjaseemneõli või rapsiõli
  • 50 g 35% vahukoort
  • noaotsaga jahvatatud valget pipart

Valmista kaste
Sega või mikserda vähemalt ühe minuti jooksul omavahel hästi läbi munakollane, sool, pipar, mesi, sinep ja valge veini äädikas. Seejärel lisa vähehaaval õli, samal ajal pidevalt segades. Kui majonees on valmis, lisa vahukoor ja sega veel kord läbi. Maitsesta ja lisa vajaduse korral soola, pipart või äädikat.

Lisandid

  • 6 kartulit
  • 500 g meresoola
  • 5–6 varsselleri vart
  • 1 õun
  • 6-8 spl sinepikastet
  • ca 70 g kreeka pähkleid
  • soola, purustatud musta pipart

Küpseta koorega kartulid meresoola peal 180 °C juures umbes 1 tund. Seejärel jahuta kartulid ja lõika tükkideks. Tükelda varsseller ja kalla kuuma veega üle. Lõika õun õhukesteks viiludeks, sega tervete Kreeka pähklite ja kartuliga, lisa sinepikaste ja maitsesta. Serveeri koos marineeritud siia ja rukola või värske tilliga.

Urvo Ugandi veinisoovitus: Estate Riesling Trocken, Baron Knyphausen, Rheingau, Saksamaa – värske, mineraalse ja küpse puuviljase struktuuriga valge vein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles