Tasub teada: millega arvestada lapsepuhkuselt tööle naastes?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Kui ees terendab lapsehoolduspuhkuse lõpp, tuleb hakata mõtlema edasisele elukorraldusele ja kuidas see mõjutab nii sinu isiklikku kui ka pere eelarvet. Muutusi on palju. Lisaks sellele, et laps peab lasteaia näol harjuma uue keskkonnaga, ootavad ka sind ees mitmed väljakutsed. 

Ainuüksi rahalise poole pealt muutub sinu sissetulek ja seda mõjutavad faktorid. Vahet ei ole, kas naased vanale positsioonile või leiad uue töökoha, seoses lapsega on sul senisest rohkem õigusi, kuid ka piiranguid. Soovitame kõik tööle naasmisega seotud aspektid läbi mõelda enne, kui oled juba tööpostil oma ülesandeid täitmas. Siinkohal tulebki appi TF Banki Laenukool soovitustega, millega arvestada enne lapsehoolduspuhkuse lõppemist.

Millised on sinu õigused ja võimalused?

Lapsehoolduspuhkuse lõppedes tee endale selgeks, millised on sinu õigused töötava lapsevanemana: millistel tingimustel saad puhkust, millistel juhtudel saab sind koondada või vallandada või kas on veel mingeid juriidilisi aspekte, millega peaksid arvestama? Lisaks, kuna sinu elu dikteerib lapse kasvatamisega seotud asjaolud (lasteaias käimine, huviringid, haigused, arstil käimised jms), siis uuri, millised on võimalused sinu töögraafiku muutmiseks või väljaspool töökohta ülesannete täitmiseks. Kas sinu ülemus saab sulle siinkohal teatud juhtudel vastu tulla või vajalikke ressursse eraldada (näiteks sülearvuti kodus töötamiseks)? Või pead ise arvestama teatava väljaminekuga?

Kuidas on korraldatud pere- ja tööelu?

Kui mõlemad vanemad käivad tööl ja laps hakkab käima lasteaias, peab paratamatult muutma oma senist elukorraldust. Vältimaks tulevasi arusaamatusi kodus ja tööl ning tarbetuid kulutusi, pane aegsasti teise lapsevanemaga paika, kes hakkab last lasteaeda ja huvialaringidesse viima, kuidas on korraldatud kodused toimetamised ning millega peaks veel arvestama seoses kummagi tööga. Kas teil on oma tööst tulenevalt vaja lisaabi hoidja näol? Kuidas on korraldatud logistika? Kas teie perre on vaja autot? Organisatoorseid küsimusi on kindlasti veel, mis oleks vaja enne tööle naasmist läbi arutada.

Kes jääb haige lapsega koju?

Esimene aasta lasteaias kipub raske olema ja seda just haiguste pärast. Isegi need lapsed, kes seni on olnud raudse tervisega, võivad iga kuu rühmast mõne haiguse saada. Kuigi haigekassa hüvitab 80 protsendi ulatuses lapsega kodus oldud aja, tuleks siinkohal lapsevanematel läbi arutada, kellel on rahalisest seisukohast mõttekam koju jääda (kui peres pole just mõnda vanavanemat või muud sugulast, kes saab last hoida). Nimelt arvutatakse eelneva aasta lapsehoolduspuhkusel olnud ja sel aastal tööle naasnud vanema hooldushüvitis alampalgalt, kuna eelmisel kalendriaastal puudus tal sotsiaalmaksuga maksustatav tulu. Arvutuskäigu leiad Haigekassa kodulehelt.

Millal on lasteaias puhkus?

Kui sinu laps käib lasteaias, siis pead arvestama võimalusega, et suvel võib see paar nädalat puhkusel olla. Uuri juba aegsasti ette, millistel kuupäevadel on lasteaed kinni ja kas nad pakuvad selleks ajaks mingeid alternatiive? Mõni lasteaed on suletud täies koosseisus, mõni pakub asendusrühmasid. Nii või teisiti vajad seda infot aegsasti, et planeerida oma puhkust töölt või otsida võimalusi lapse hoidmiseks. Vaheajaga võivad kaasneda täiendavad kulud, olgu selleks siis perereis või tasuline hoidja.

Kas hakkate lapse tuleviku tarbeks raha koguma?

Küsimus, millega pere eelarvet planeerides kindlasti peaks arvestama. Olgu selleks lihtne mündikassa riiulil või hoius pangas, iga kuu tuleks arvestada kindla summaga ja seda päris pika aja jooksul. Siinkohal peaksitegi perekonnana läbi arutama, kas ja kui palju kavatsete lapse tuleviku jaoks kõrvale panna. Iga perekonna kogumisstrateegia sõltub tema võimalusest, seega oleks hea need ka omavahel läbi arutada.

Kas on plaanis veel lapsi saada?

Sinu karjääri ja suuremate ostude planeerimisel on vajalik sellele küsimusele kasvõi korraks tähelepanu pöörata isegi, kui sellele kohe vastata ei oska. Peamine on vaadata kaugemale tulevikku ja mõelda läbi, kaua ja mis tingimustel saate elada praeguses elukohas praeguse pere koosseisuga. Kas praegune elukoht vajab parandustöid või lisaseadmeid? Kas kõik vajalik asub lähedal (poed, koolid, arstid jms vajalikud asutused)? Mis saab siis, kui perre peaks lisanduma veel üks laps? Kas vajaksite uut elukohta või autot? Kas perekonna rahaline seis muutuks oluliselt?

Mis saab siis, kui perekonda tabab mõni õnnetus?

Pikaajaline haigus, töökaotus, vana või haige lähedase eest hoolitsemine, ootamatused seoses kodu või autoga – kõike võib juhtuda. Siinkohal oleks hea ette mõelda, millised oleksid teie võimalused erinevate olukordade ilmnemisel. Kas oleks mõttekas kindlustus sõlmida? Investeerida kuhugi? Igal mõttel on omad plussid ja miinused, kuid hädaabifondi omamine on alati hea mõte. Veelgi parem mõte on omada mitut tagavaraplaani. Peamine, et need oleksid kooskõlas teie pere eelarvega ning oleksid tulevikus kindlalt võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles