Loore Linnu elu mängureeglid: selle lihtsa nipiga muudad oma maailma hetkega paremaks

, kogemusnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Minul ei ole koera ega kassi. Aga vaadates neid inimesi, kellel on, saan väga selgesti aru, et loomad on raudselt tujutõstjad. Iga kord, kui näen sidet inimese ja looma vahel, saan aru, et olen ise ennast sellest armastusest ilma jätnud. 

Ma armastan loomi küll, aga kodus mul neid pole, sest reisin palju. Muidugi, mu elus on väga palju muud, mis mind rõõmustab. Loomad on aga kindla peale minek, nemad on tujutõstjad number üks.

Aga tegelikult tahan öelda – leia oma elus midagi, mis su tuju tõstab. Leia üks asi või tegevus, mis sind köidab, haarab, rahuldust pakub. Mured minema viib, keskenduma sunnib. See ei pea olema tingimata loom, lihtsalt mõni tegevus või koht, millele mõtleminegi teeb sulle hea tuju. Kui see paik või asi või tegevus on olemas, täidab ta su elus üliolulist rolli – ta aitab mõista, mis on tähtis ja mis vähem tähtis ning tuua su ellu naeru ja rõõmu. Mis vabastaks rutiinist, kohustusest olla viks ja tubli, lasta lõdvemaks, olla sina ise.

Halva tujuga ei saa teha head

Vihaseid inimesi on liigagi palju. Kui sageli kohtab halva tuju väljavalamist mingi teema või teise inimese peale. Mõtlen kurvalt nendele inimestele, kellel on täiesti meelest läinud, et ka nemad vajaksid oma tujutõstjat, aga vastupidiselt minu mõttele teevad nad halvaks ka teiste tuju. Ning parem sellest ei hakka kellelgi. Kui nad lubaksid endale, kas või harva, kas või üksainus kord, olla jälle nagu väike laps, kellel ei ole piiranguid ega piire, üksnes uudishimu, usaldus, rõõm sellest, mis maailm pakub, usaldus. Kuidas ja kuhu see laps on kadunud? Kas suureks kasvamine peab tingimata muutma kurjaks ja kurvaks? Ei pea!

Loo endale tujutõstev paik

Hea tuju tekitaja võib olla ka paik, koht maakeral, kus on sinuga kõik hästi. Sellise koha saab luua igaüks. Minul on selline koht minu kodu, kuhu jõudes tunnen tugevat kaitset enda ümber, olen selle ise loonud. Tean ja tunnen oma asju, mis on mu kodus ja teenivad mind truult. Tänan neid selle eest, koristades ja pühkides tolmu. Hoian kodu puhtana, sest nii on kõikidel parem. Armastan väikesi esemeid, millega on seotud reisimälestused, igal raamatul mu riiulis on minu jaoks tähendus, igal pildil mu seinal on lugu. See paik, minu kodu, on ainulaadne, nagu ma isegi. Kõik inimesed on. See paik on täpselt minu jaoks. Usun, et iga inimene võiks endale sellise tujutõstva paiga luua, kui vaid vaatenurka muuta ja natuke ennast uurida – mis on mulle hea, kus tunnen ennast hästi, mis mulle meeldib ja mida armastan.

Tuju tõsta saab alati ka mingi tegevus

Selline isiklik tegevus nagu näiteks meditatsioon, on väga tujutõstev. Meditatsioon on sügav vaatamine omaenda siseilma, vaikuse kuulamine. Mõni selline hetk päevas, või ka sügavam ja pikem aeg iseendaga. Mediteerides ollakse oma minaga väga lähedane ja mõiste tuju ei olegi enam asjakohane.

Hea tuju ei tähenda alati häälekat naeru, vahel tähendab see vaikset naeratust, mis levib läbi kogu sinu olemuse ja hakkab kiirgama väljapoole, nii et inimene lööb särama. Selliseid sisemiselt naeratavaid inimesi kohtab harva, ja see iseenesest mõjub kui magnet, tõmbab enda poole. Leia lähikonnast selline inimene ja sa tunned ennast kohe paremini.

Mõnele inimesele on tujutõstev näiteks margikogu korrastamine, mõni lahendab ristsõnu suure rahuldustundega, paneb kokku puslet, mõni maalib, mõni mängib klaverit. Igasuguseid tegevusi leidub. Inimene oskab leida oma tujutõstja väga hästi, sageli ei tehta seda isegi teadlikult. Alateadlikult valitakse just see asi, mis rõõmu teeb ja tehaksegi rõõmuga. Sest elu ei pea olema kannatus, vaid rõõm. Me oleme sündinud siia elama rõõmus, mitte kannatama, ise valime!

Asjade tähtsuse järjekord

Vahel aitab tuju tõsta väike tegu või tegevus, mis lähtub ainuüksi teistele hea soovimise soovist. Isetu tegevus, mis toob kellelegi kasu. Heategu. Hea tegu on millegi tegemine kellelegi, midagi vastu ootamata. Selleks võib olla naeratus kassapidajale, kes sulle poes tšeki ulatab. Ootamatu külaskäik vana inimese juurde, kes on kogu aeg üksinda. Heasoovlik lause turumüüjale, mis ta heameelest kohmetuma paneb. Heategusid tahavad inimesed teha, aga tundub, et see ei olegi nii lihtne.

Aga ometi on head teha tõepoolest lihtne, alustada võib väga väikesest asjast, naeratusest võõrale. Sa ei kujuta ettegi, kuidas muutub asjade tähtsuse järjekord. Taanduvad seni mäekõrgusena tunduvad teemad, esile kerkivad palju väiksemana tundunud, samas palju olulisemad selles mõttes asjad, et need tõepoolest muudavad maailma – ja sind. Nagu näiteks lihtsalt lahke olemine, mis toob ahelana kaasa hea tuju mitte ainult sulle vaid kõigile, kes sellest osa saavad.

Hea tuju toob muusikapala või kunstiteos

Kui oled õppinud kuulama head muusikat, siis see aitab alati. Muusikas on olemas kõik, helides loodu tuleb armastus teise inimese vastu. Kuid eeldus sellest osa saada on kuulamine. Pole kasu heast muusikapalast, kui sa seda ei kuula. Sama on kunstiga – käi näitustel, vaata head kusti. See võib sind kõnetada. Vaata, kuula, tunneta – sa ei ole võib-olla märganud, kuidas tuju muutub korraga heaks, aga kui kord selle tunde leiad, oled väga õnnelik.

Elu pakub tujutõstjaid kõikjal. Võta lihtsalt vastu otsus teha iga päev midagi sellist, mis muudab maailma natukene paremaks. Ära loe vihaseid kommentaare, keeldu sellest. Keeldu kuulamast kellegi vihakõnet. Keeldu osalemast kurjades plaanides.

Su tuju on täiesti sinu kätes, vali hea, mitte halvustav suhtumine maailma ja inimestesse, oledki astunud esimese sammu. Alusta juba täna!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles